Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ vs ΕΝΤΑΞΗ. Πού βρισκόμαστε; Μια συνομιλία με το Υπουργείο.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ vs ΕΝΤΑΞΗ. Πού βρισκόμαστε; Μια συνομιλία με το Υπουργείο.

Στην αρχή του έτους, ως Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - ΥΜΕΠΟ κ. Γ. Μπαλάφα με πρωτοβουλία του ιδίου. Έκτοτε επιχειρείται “μια συνεχής και συστηματική συνεργασία” μεταξύ μας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο ίδιος, αναφερόμενος στον σκοπό της συνάντησης. 

Αμφότεροι, ξεκινήσαμε μια πρώτη μορφή συνεργασίας, αποστέλλοντας αρχικά, ένα υπόμνημα  με τις επείγουσες νομοθετικές αλλαγές που θεωρούμε απαραίτητες και αναγκαίες για τον μεταναστευτικό νόμο, καθώς και τις θέσεις του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών σε ό,τι αφορά την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Στην επιστολή - απάντηση την οποία απέστειλε το Υπουργείο με τη σειρά του, μας ενημερώνει για τις ενέργειες του ΥΜΕΠΟ, αλλά και την γενικότερη κατεύθυνση του Υπουργείου το προσεχές διάστημα, σε ό,τι αφορά πολιτικές ένταξης και μετανάστευσης.

“Μετέωρες” άδειες διαμονής & ζωές. Θα δοθούν λύσεις;
Όπως τονίζουμε στο υπόμνημα που αποστείλαμε προς το ΥΜΕΠΟ, δεκάδες χιλιάδες άδειες διαμονής μεταναστών, τις οποίες κατέχουν άνθρωποι που ζουν νόμιμα χρόνια -αν όχι δεκαετίες, στην Ελλάδα, εντός του τρέχοντος έτους θα λήξουν. Η ανανέωση των περισσοτέρων αυτών αδειών θα είναι αδύνατη βάσει ισχύοντα νόμου, και πληθώρα μεταναστών θα βρεθούν για μία ακόμη φορά μετέωροι. Οι οξύτατες αντιφάσεις των “μέγιστων επιτρεπόμενων” διαστημάτων απουσίας από τη χώρα τόσο της επί μακρόν όσο και των βραχυχρόνιων αδειών διαμονής, αφήνει εκτός “συστήματος” την πλειονότητα των μεταναστών, καθιστώντας “απαγορευτικό” τον όποιο σχεδιασμό πλάνου στην ζωή τους (μη δυνατότητα αίτησης για: ιθαγένεια, οικογενειακή επανένωση, εργασία κ.λπ.). Το Υπουργείο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα μας ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή αλλαγής του νόμου 4251/14 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγή προαπαιτούμενων για την έκδοση άδειας, όπου κρίνεται αναγκαίο, και την εισαγωγή νέων κατηγοριών αδειών διαμονής. Συγκεκριμένα, το ΥΜΕΠΟ, αναφέρει πως προχωρά ως εξής:

  • άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους: θα έχει τριετή ισχύ, θα μειωθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πιστοποίηση της επταετούς παραμονής στη χώρα, και θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης της άδειας με νομοθετική ρύθμιση.
  • γίνεται προσπάθεια να μειωθούν τα παράβολα για την έκδοση των ευρωπαϊκών αδειών διαμονής, όπως η άδεια για εξαρτημένη εργασία.
  • θα ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες υποδοχής των αιτήσεων έκδοσης αδειών διαμονής, ώστε να λυθούν τα θέματα καθυστέρησης στην διαδικασία έκδοσης αδειών.
  • ψηφιοποιείται η διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής και καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Ήδη βρίσκεται σε ισχύ η ηλεκτρονική άδεια διαμονής , που αντικαθιστά το παλαιό χάρτινο έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά την σοβαρή διάκριση του αδικαιολόγητα υψηλού -εν καιρώ οικονομικής κρίσης, κριτηρίου εισοδήματος για χορήγηση άδειας διαμονής, κάτι που προκαλεί και αύξηση των παράτυπα διαμενόντων στην χώρα, το ΥΜΕΠΟ αναφέρει ότι θα εξεταστούν με προσοχή οι παρατηρήσεις μας σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η έλλειψη συνεργασίας των ελληνικών προξενείων σε Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδία, Γκάνα, Νιγηρία κ.α., με καθυστερήσεις έκδοσης πιστοποιητικών έως και 8 ετη (!) σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί για τον μεταναστευτικό πληθυσμό ένα ακόμα ισχυρό εμπόδιο στην όποια προσπάθεια ένταξης στη χώρα. Αν και πρόκειται για έγγραφα τα οποία απαιτεί το ΥΜΕΠΟ προκειμένου να προχωρήσει σε διάφορες διαδικασίες (άδεια διαμονής, αίτηση ιθαγένειας, οικογενειακή επανένωση, συμμετοχή δεύτερης γενιάς ανήλικων μεταναστών σε αθλητικούς διαγωνισμούς κ.λπ.), το Υπουργείο μας απαντά πως δεν εμπίπτουν τα ζητήματα αυτά στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου εξωτερικών.  Επίσης, η απόκτηση ιθαγένειας είναι αρμοδιότητα της αντίστοιχης Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπλέον, στην επιστολή αναφέρεται ότι εντός του Ιουνίου 2018, το ΥΜΕΠΟ προχωρά στην περιγραφή του επαγγελματικού περιγράμματος για τη θέση του διαπολιτισμικού μεσολαβητή. Η διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων για τους μεσολαβητές θα περιγραφεί και θα κατοχυρωθεί νομικά, το επόμενο διάστημα και όσο το δυνατό ταχύτερα.

Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής & ουσιαστική Ένταξη
Η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, αποτελεί θεμελιώδη σκοπό και αποστολή του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, πάνω από 15 χρόνια. Πιστεύουμε πως η ένταξη επιτυγχάνεται, αν οι ίδιοι οι μετανάστες αισθανθούν, ότι αποτελούν αναπόσπαστο, αδιαίρετο και ενεργό μέλος της  κοινωνίας στη χώρα υποδοχής. Ένταξη για εμάς σημαίνει πρόσβαση στους βασικούς θεσμούς της κοινωνίας, σημαίνει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα και ισονομία όλων των πολιτών μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ένταξη σημαίνει συμμετοχή και δικαίωμα στην αγορά εργασίας, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στα θρησκευτικά δικαιώματα, στο πολιτικό σύστημα, στα κοινά. Ένταξη, δηλαδή, διαρθρωτικής μορφής με ισχυρή την κοινωνική συμμετοχή και  την από κοινού δράση.

Σε ό,τι αφορά τα ενταξιακά αυτά ζητήματα, το ΥΜΕΠΟ ανακοινώνει το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής, το οποίο θα βγει άμεσα στη δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει μια δημόσια πολιτική με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση και έχοντας προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τον μεταναστευτικό πληθυσμό που ζει και εργάζεται στη χώρα. Οι δράσεις που περιγράφονται παρακάτω αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής για τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες που βάζει το Υπουργείο για την κοινωνική ένταξη:

  • Πρώτο πρόγραμμα ένταξης με έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες και μετανάστες από 15 ετών και άνω, σε συνεργασία των Δημοσίων Πανεπιστημίων και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και αφορά σε βάθος διετίας όλο τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό που διαμένει στη χώρα.
  • Η πολιτική κατεύθυνση για ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην τοπική κοινωνία αποτυπώνεται στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «HELIOS». Η δράση επιδιώκει να δημιουργήσει τη βάση για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις δεύτερης υποδοχής σε 30 οικογένειες αιτούντων διεθνούς προστασίας στη Θήβα και τη Λειβαδιά. 
  • Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα υλοποιηθεί το έργο καθολικής καταγραφής του εκπαιδευτικού και εργασιακού προφίλ του προσφυγικού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα από το 2015, με στόχο τον σχεδιασμό αποτελεσματικών και εξειδικευμένων πολιτικών και δράσεων ένταξης στην εργασία και στην εκπαίδευση.

Η επιστολή του Υπουργείου κλείνει, με την εξής παραδοχή: “...είναι προφανές ότι δεν δίνονται λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά σε αυτές τις δράσεις αποτυπώνεται η βούληση και η προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης ενταξιακών πολιτικών. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία είναι οι δύο τομείς στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Τα αρμόδια Υπουργεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.”

Στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ως σωματείο άνω των 40 μεταναστευτικών κοινοτήτων και οργανώσεων στην Ελλάδα, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ένταξη σε μια κοινωνία, βιώνοντας καθημερινά την ελληνική πραγματικότητα. Το πρώτο βήμα για την ένταξη είναι η Νομιμοποίηση. Από κει και πέρα, η στάση της πολιτείας απέναντι σε εκπαίδευση, εργασία, υγεία, πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα, διαφύλαξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων, θα καθορίσουν εν τέλει και τον τρόπο ένταξης του κάθε ανθρώπου - πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία. Με την άνοδο του ακροδεξιού λόγου στην πολιτική σκηνή και στην ελληνική κοινωνία τα θύματα πάντα ήταν και θα είναι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στις αρχές Απριλίου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων συναντηθήκαμε με τον Υπουργό του ΥΜΕΠΟ, τον κύριο Δημήτρη Βίτσα, με αφορμή τις απειλές που δεχθήκαμε και την εμπρηστική, ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε η Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε για την συνεργασία του με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ό,τι αφορά την προστασία και ασφάλεια του μεταναστευτικού πληθυσμού απέναντι στα εγκλήματα μίσους και ρατσισμού, και μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την κατάθεση του σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για το μεταναστευτικό, προς δημόσια διαβούλευση στο άμεσο μέλλον.

Θεωρούμε πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με μια “καυτή” πατάτα που “πετιέται” από την εκάστοτε κυβέρνηση στην επόμενη, εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζουμε την προσπάθεια του ΥΜΕΠΟ για χάραξη Εθνικής Στρατηγικής επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, και ελπίζουμε να συνοδευτεί με την πλήρη συνεργασία και διαλλακτικότητα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την εις βάθος επίγνωση αλλά και την ισχυρή βούληση που απαιτείται για την όποια προσπάθεια μακροχρόνιας επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στην χώρα μας. Ταυτοχρόνως, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών θα βρίσκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα συνεχίσει την αποστολή του για προώθηση ισότιμης εργασιακής και κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην χώρα.

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Αθήνα, 23 Απριλίου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ