ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΟΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (09os-11os)

">
Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (2)

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (2)

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΟΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (09os-11os)

Ομάδα:
Ανουάρ Εκμπάλ, Άντλα Σασάτη, Δήμητρα Μάλλιου, Φρέντυ Μ. Τσιμπάντι

ΓΕΝΙΚΑ

Το τελευταίο τρίμηνο Σεπτέμβριος- Οκτώβριος- Νοέμβριος η Δομή Ενημέρωσης του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών είχε αρκετή κίνηση όπως ήταν αναμενόμενο από τους συμβούλους που εργάζονται σε αυτή. Μετά την πάροδο του καλοκαιριού και την δουλειά που είχε προηγηθεί στο κομμάτι της δικτύωσης, η αλήθειά είναι ότι περιμέναμε παραπάνω επισκέπτες από όσους είχαμε. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το ποσοστό των επισκεπτών της Δομής μας ήταν μικρό, αντίθετα ήταν αρκετά μεγάλο όμως σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον Υπουργό κ. Παυλόπουλο τροποποίηση του νόμου 3386. Η ανακοίνωση αυτή λειτούργησε σαν ώθηση για τα γρανάζια της ενημέρωσης από το ΕΦΜ προς τις μεταναστευτικές κοινότητες και τις άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με τη μεταναστευτική πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν διάφορες συνεδρίες στο χώρο μας και να βγει ένα κείμενο το οποίο και επισυνάπτετε στο τέλος του απολογισμού, που προωθήθηκε στον Υπουργό με πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.  Ουσιαστική ήταν και η βοήθεια της Δομής Ενημέρωσης του ΕΚΑ και της Γραμματείας Μεταναστών της ΓΣΕΕ. Επίσης βοήθεια είχαμε και από τους δικηγόρους που στεγάζονται στην οργάνωση Άρσης αλλά και από τον Ελληνοαλβανικό Σύνδεσμο Φιλίας Σωκράτη.

Μετανάστες – Κοινότητες Μεταναστών

Μετανάστες

Η δομή μας  όπως ανέφερα και παραπάνω είχε αρκετή κίνηση που εν μέρει περιμέναμε ειδικά μετά την ανακοίνωση για τροποποίηση του νόμου 3386  . Συνολικά είχαμε πάνω από 300 άτομα που επισκέφτηκαν τη δομή με κάποιο θέμα.
Συνεχίστηκε η προσέλευση αιτούντων άσυλο. Συνολικά 52 άτομα (αιτούντες άσυλο) που δεν κατάφερναν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στην αστυνομία και με παρέμβαση του φόρουμ και της ομάδας δικηγόρων που βρίσκεται στην οργάνωση Άρσης πάρθηκε εισαγγελική παραγγελία που επέβαλε στην αστυνομία να κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους για άσυλο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτών είναι από την Αιθιοπία, μετά έρχεται το  Καμερούν,το Κονγκό, η Σιέρα Λεόνε, η Μπουργκίνα Φάσο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γουινέα. 
Τη δομή επισκέφτηκαν 16 άτομα που είχαν ανάκληση της άδειας παραμονής τους για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αυτοί ήταν από Ουκρανία, Βουλγαρία και Καμερούν. Επίσης υπήρξαν 6 περιπτώσεις με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, από Ουκρανία, Γεωργία, Καμερούν, Κονγκό και Αλβανία .Είχαμε 14 περιπτώσεις για πληροφορίες σχετικά με την άδεια ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι από Νιγηρία, Μπαγκλαντές και Ουκρανία.
Είχαμε 2 περιπτώσεις που έφυγαν από τη χώρα με άδεια μετακίνησης λόγω γιορτών και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από Τανζανία  και Νιγηρία . Επίσης είχαμε 3 περιπτώσεις μεταναστών που είχαν συλληφθεί διότι είχαν λήξει οι άδειες παραμονής τους  από το Κονγκό και την Ουκρανία , 4 περιπτώσεις που πέρασαν από τη Δομή για εύρεση εργασίας (από Αιθιοπία-Αλβανία-Γεωργία) και 6 περιπτώσεις φοιτητών που λήγουν οι άδειες τους για λόγους σπουδών και αναζητούν τρόπο για αλλαγή σκοπού της άδειας τους από Κονγκό και Καμερούν .
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι σύμβουλοι κατάφεραν με παραπομπές και επί τόπου επισκέψεις στους αρμόδιους φορείς να λύσουν τα προβλήματα των επωφελούμενων.

Κοινότητες Μεταναστών

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι σύμβουλοι μεταναστών του φόρουμ ενημέρωσαν τις 34 κοινότητες –οργανώσεις μέλη του φόρουμ με προσωπικά ραντεβού  για την τροποποίηση και για τις αλλαγές που προτείνονται από τον Υπουργό. Οι  οργανώσεις αυτές είναι οι παρακάτω : Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Κοινότητα του Κονγκό, Πακιστανική κοινότητα, Βουλγαρική Κοινότητα, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Νιγηριανών Γυναικών, Νιγηριανή Κοινότητα, κοινότητα της Τανζανίας, Ένωση Αιθιόπων Εργαζομένων, Αιθιοπική Κοινότητα, Κοινότητα του Μπαγκλαντές , Ουκρανική κοινότητα,  Επιμορφωτικός Σύλλογος Σύριων Κούρδων, Κοινότητα Μαρόκο, Ινδική Κοινότητα, Κοινότητα Κένυας, Σύλλογος Σουδανών Γυναικών, Σύλλογος Νούβιων , Κοινότητα του Αφγανιστάν, Κοινότητα της Γουινέας , Κοινότητα Γκάμπιας , Κοινότητα της Λιβύης , Κοινότητα της Σιέρα Λεόνε, GREEK INDIAN CULTURAL ASSOCIATION, Ελληνοσουδανικός Σύλλογος Φιλίας, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΩΝΙΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, Κοινότητα της Μολδαβίας, Παναφρικανική Ένωση, ΚΑΣΑΠΙ ένωση Φιλλιπινέζων , Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ και Delta State Community ΝΙΓΗΡΙΑ.
Εκτός από αυτού οι σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή με κοινότητες που ζητούσαν υποστήριξη σχετικά με διάφορες ανάγκες που είχαν. Οι κοινότητες αυτές ήταν του Μαρόκο για μία πολιτιστική εκδήλωση που θέλουν να πραγματοποιήσουν αλλά δεν διαθέτουν χώρο, της Ουκρανικής κοινότητας «η Γή του Πελαργού» γιατί ψάχνουν ένα χώρο για τις συναντήσεις τους και η Σουδανική κοινότητα για να κάνει την γενική της συνέλευση.  Επίσης είχαμε επαφή με μετανάστες που ενδιαφέρονται να συστήσουν συλλόγους και να γίνουν μέλη του ΕΦΜ από την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας

Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας συνεχίζουν να τρέχουν στο χώρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Παρατηρούμε όμως ότι υπάρχουν απουσίες από τα εβδομαδιαία τμήματα και μετά από ερωτήσεις που κάναμε στους μαθητές βγάλαμε το συμπέρασμα ότι λόγω των υποχρεώσεων που έχουν στην εργασία τους αναγκάζονται πολλές φορές να λείπουν από τα μαθήματα. Οι δάσκαλοι εθελοντές κάνουν κάθε μήνα μία συνάντηση για να λύσουν από κοινού τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τα τμήματα που διδάσκουν. Το ΕΦΜ ήρθε σε επαφή με τον εκδοτικό οίκο Αρβανιτάκη που εκδίδει το βιβλίο εκμάθησης της ελληνικής Γλώσσας «Ομιλείτε ελληνικά» και μετά από συζήτηση με τους εκδότες μας προσφέρανε δωρεάν βιβλία και μάλιστα προσφερθήκανε να κάνουν κάποια σεμινάρια στους δασκάλους. Έτσι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις που είχαν την μορφή σεμιναρίου για να επιμορφωθούν οι δάσκαλοί μας αλλά και κάποια από τα μέλη του φόρουμ.

Ιστοχώρος

Ο ιστοχώρος
www.migrant.gr είναι ενεργός και έχει 1000 άτομα το μήνα μέσο όρο επισκεπτών. Ανανεώνεται καθημερινά με ειδήσεις που έρχονται ηλεκτρονικά από τις κοινότητες και τους συλλόγους των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και από νέα που μας στέλνουν οι ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα μεταναστών.

Αρμόδιοι Φορείς –ΜΚΟ –Άλλες Συναντήσεις

Αρμόδιοι Φορείς

Το τρίμηνο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών συνέχισαν τις επαφές τους με αρμόδιους φορείς όπως το Κέντρο ενημέρωσης Αλλοδαπών , το Δήμο Αθηναίων, την Νομαρχία Αθηνών, τη Διεύθυνση αλλοδαπών , Περιφέρεια Αττικής , το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών , το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΟΑΕΔ, Συνήγορος του Πολίτη, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης –τμήμα απέλασης ,τμήμα έκδοσης αδειών παραμονής για αιτούντες άσυλο και τμήμα μεταγωγών. Όλες οι παραπάνω συναντήσεις έγιναν για να βοηθήσουμε τους επωφελούμενους σχετικά με τα αιτήματα που μας κατέθεσαν όταν ήρθαν στη Δομή μας.

Μ.Κ.Ο.

Το τρίμηνο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών ήρθαν σε επαφή με τις ΜΚΟ Αρσις, Πράξις , Δίκτυο υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων , anthropos.gr , ΔΗΜΗΤΡΑ,  ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής &Εξωτερικής Πολιτικής ), ΕΝΑΡ Ελλάδα. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο χώρο της Δομής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους των οργανώσεων μέσα στο πλαίσιο των επαφών για Δικτύωση.


Συμπεράσματα

Παρά το ότι περιμέναμε ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων επωφελούμένων με το που ανακοινώθηκε η τροποποίηση του Υπουργού για τον νόμο 3386, παρατηρήθηκε η ίδια συχνότητα. Το θετικό σε αυτό είναι ότι ενώ δεν ερχόντουσαν μεμονωμένα άτομα για να ενημερωθούν από το γραφείο ήρθάν και τηλεφώνησαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Ο επόμενος στόχος μας είναι η επιτυχής διοργάνωση της Παγκόσμιας ημέρας του μετανάστη και σκοπός μας από εδώ και πέρα είναι να εμπλακούν περισσότερες οργανώσεις στην λειτουργία του ΕΦΜ..

Από τη Δομή Ενημέρωσης του ΕΦΜ
Άντλα Σασάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ