info@migrant.gr
210-8831620

Ανακοίνωση από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ και το ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ και το ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την Παρασκευή 30/7 μια πενταμελής οικογένεια Αφγανών αστέγων ξύπνησε από τις φωνές και τα κλάματα του 3,5 χρονών παιδιού τους. Οι γονείς σοκαρισμένοι αντίκρισαν το παιδί τους μέσα στα αίματα, χωρίς ρούχα και με βαριά χτυπήματα. Αυτή τη στιγμή το μωρό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων για τα τραύματα του. Η οικογένεια του δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη αφού κοιμόντουσαν την ώρα του συμβάντος. Το παιδί ισχυρίστηκε ότι κάποιος άγνωστος «κύριος» το πήρε ενώ κοιμόταν σε κοντινό θάμνο και το χτύπησε.

Ο πατέρας που δεν ήξερε τι να κάνει ζήτησε την βοήθεια του συλλόγου μας. Πήγαμε άμεσα το παιδί στο νοσοκομείο και ειδοποιήσαμε το τμήμα ανηλίκων της αστυνομίας.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, πήρε κατάθεση των γονέων και πριν ενημερωθούμε για οποιαδήποτε πόρισμα προχώρησε στη σύλληψη του πατέρα λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η οικογένεια αυτή των Αφγανών έμενε τους τελευταίους 9 μήνες στη χώρα , στα γνωστά «αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα» για αιτούντες άσυλο. Αναγκάστηκαν πριν από 3 εβδομάδες να μείνουν στο δρόμο, σε μια πλατεία στα Κάτω Πατήσια, αφού η Νομαρχία έκλεισε το κέντρο.

Παρ’ όλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια του συμβάντος και ποιος/οι είναι ο/οι δράστης/ες, αφού δεν μας έχει ενημερώσει η αστυνομία σε ποίο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση, το ίδιο το γεγονός αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ταλαιπωρία και τις απάνθρωπες και επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή τους συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες. Μεμονωμένα άτομα αλλά και οικογένειες αναγκάζονται να μείνουν άστεγοι στους δρόμους, εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι σε κάθε κίνδυνο, εκμετάλευση και απάνθρωπη μεταχείριση.

Αποδεικνύεται επίσης η λανθασμένη πολιτική που άσκησε η Νομαρχία Αθηνών για τους πρόσφυγες. Αντί να τους υποστηρίζει στις λύσεις που βρίσκουν μόνοι τους να στεγαστούν, αφού η πολιτεία αδυνατεί να μεριμνήσει, αντίθετα τους ωθεί να παραμένουν άστεγοι στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης με αποτέλεσμα να εκτίθενται καθημερινά σε τέτοιου είδους κινδύνους και να οδηγεί σε αγανάκτηση την τοπική κοινωνία και να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σύλλογος μας μαζί με το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων κρούσαμε το κώδωνα του κινδύνου για παρόμοιες καταστάσεις και ζητήσαμε επίμονα μια λύση για τους άστεγους πρόσφυγες. Ζητάμε:

• Πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης
• Μόνιμη λύση για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο
• Άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα ασύλου

MUHAMMADI YONOUS Πρόεδρος Συλλόγου Αφγανών και εκπρόσωπος του Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Τηλ: 6948408928 . 210 8814900
Email: refugeegr@gmail.com
afghansingreece@gmail.com
myonous@gmail.com.

Το Ελληνικό Φορουμ Προσφύγων είναι πολυεθνικό Δίκτυο οργανώσεων προσφύγων. Ιδρυτικά μέλη του είναι: ο Σύλλογος Αφγανών στην Ελλάδα (ΣΑΦ), ο Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων στην Ελλάδα (ΣΥΣΟΠ), η Κοινότητα Σομαλίας στην Ελλάδα (ΚΣΕ) και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ). ** The Greek Forum of Refugees is a multinational Network. The founders members are Afghani Association in Greece, Sudanese Refugees League in Greece, Somali Community in Greece and the Greek Forum of Migrants.

!