info@migrant.gr
210-8831620

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2022 - Διήμερη γιορτή ΕΦΜ

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2022 - Διήμερη γιορτή ΕΦΜ

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, 18/12/2022 γιορτάζουμε μαζί! Το Σάββατο στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και την Κυριακή στο We need books:

 

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022

Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης 

11:00 - 23:00

Γιορτάζουμε μαζί!

Για μια ακόμα χρονιά, γιορτάζουμε μαζί! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2022, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με την Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη Τ.Κ. 113 61), σας προσκαλούμε σε ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό, bazaar και γεύσεις από, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αφγανιστάν, Γεωργία, Ιράν, Ουκρανία, Σενεγάλη, Σουδάν, Τουρκία κ.ά., συζητήσεις καθώς και εργαστήρια χειροτεχνίας για μικρούς και μεγάλους. 

Όλη τη μέρα, από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 23:00 το βράδυ μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε χειροποίητα είδη και γεύσεις από μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις από: Αλβανία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Σενεγάλη, Ουκρανία, Γεωργία, Τουρκία, Ιράν, Click’s Collection, Vana Ba Afrika, Hidden Godessٍ, ΕΦΜ

Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο από τις 11:00 θα απολαύσουμε Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από Αφγανιστάν- Ιράν, Ουκρανία, Αίγυπτο και Αλβανία.

Το μεσημέρι παρακολουθούμε δύο σημαντικές συζητήσεις από τις μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Α) «Όψεις δικαιωμάτων και παραβιάσεων» συνδιοργάνωση με το  Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις 15:00 με ομιλητές:: 

  • Αντιγόνη Ανωμερίτη, βοηθός νομικής συμβουλευτικής Generation 2.0 - «Τα σημαντικότερα ζητήματα στις άδειες διαμονής των μεταναστών/τριών» 

  • Χαρά Καραγιαννάκη-Μιχάλογλου, υπεύθυνη ακτιβισμού ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας – «Η πρόσβαση στην υγεία ως δικαίωμα και όχι προνόμιο» 

  • Νικόδημος Μάινα-Κινύουα, Φόρουμ Προσφύγων, «Ενδυνάμωση και ενίσχυση των κοινοτήτων - η συμμετοχή στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων» 

  • Ήρα Λόντο, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών «Μεταναστευτικό: Που βρισκόμαστε; Προκλήσεις που απασχολούν τις μεταναστευτικές κοινότητες». 

και

Β) «Our Stories*: Γιατί μας αφορούν οι ιστορίες των μεταναστευτικών κοινοτήτων;»  στις 16.00 με ομιλητές: 

  • Σεμπένε Ισέτε, OurStories

  • Ενρι Χυσενμπέλι, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

  • Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός 

  • Βασίλης Χρονόπουλος- νομικός,ειδικός ζητημάτων μετανάστευσης

Το Our Stories* είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε με επίκεντρο τις ιστορίες μετανάστευσης προς την Ελλάδα, τις δεκαετίες 1970 και 1980. 

Τη συζήτηση συντονίζει η Νατάσα Μάρτιν, Ανθρωπολόγος χορού, ANASA Cultural Center

Το απόγευμα στις 16.00 προσφύγισσες από την Τουρκία από την Κοινσεπ Πηγή πραγματοποιούν εργαστήρια χειροτεχνίας χριστουγεννιάτικων στολιδιών και στις  17.30 η Click προσφέρει ένα εργαστήριο για παιδιά και γονείς Πλέκω με τα χέρια μου! 

Από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνουμε σε αφρικανικούς ρυθμούς το χορευτικό σχήμα Mandela Gals, και παράλληλα μαζί μας η Sky Vector Music με αφροελληνική μουσική γιορτάζει τον ένα χρόνο δημιουργίας της με τα σχήματα: Black Athena, Marina From Stixoima, Joseph, Velvet Dragon, MCs/Live acts, Moose, Billy G Ft. FOR3AL, People Out East, Lefty

Όλα αυτά στον φιλόξενο υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 από τις 11:00 έως τις 23:00, με ελεύθερη είσοδο. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα αναρτηθεί στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook για τις 17/12 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ήμερου εορτασμού από τις 16 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με τον οποίο η ομάδα του Impact Hub Athens αποχαιρετά τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.


Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022

Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη We need Books

12:00 - 14:00

20 Χρόνια Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών 2002 - 2022

Φέτος, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών “κλείνει” τα 20. Δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας και εκπροσώπησης των μεταναστευτικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων της Ελλάδας, είκοσι χρόνια γεμάτα αγώνες και διεκδικήσεις, 20 χρόνια ιστορία.

Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, στις 12:00 μαζευόμαστε στην πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη We Need Books στην Κυψέλη (Ευβοίας 7, Κυψέλη), για να μοιραστούμε την ιστορία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών μέσα από τα μάτια των ίδιων των μεταναστευτικών κοινοτήτων του σωματείου μας. Μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί  από τους ανθρώπους που την έζησαν, πριν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων. 

Συμμετέχουν εκπρόσωποι από:

Αλβανική Κοινότητα 

Γεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο Καύκασος

Ουκρανική Κοινότητα “Γη του Πελαργού”

Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών & Προσφύγων

Ένωση Νιγηριανών Γυναικών

Ένωση Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας

Αιγυπτιακή Κοινότητα

Στέγη Σύρων

Κενυάτικη Κοινότητα

Σουδανική Κοινότητα

Κοινότητα της Γκάνας

Αιθιοπική Κοινότητα

Πολιτιστικό Κέντρο Αιθίοψ

Κογκολέζικη Κοινότητα

Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων

Μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

 

Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook για τις 18/12.


 Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είναι το μεγαλύτερο δίκτυο - σωματείο μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Εδώ και 20 χρόνια, το ΕΦΜ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, προωθώντας την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, ενισχύοντας την ατομική και συλλογική τους ευθύνη και συμμετοχή, μέσω της συνεργασίας με θεσμικά όργανα, ΜΚΟ και την κοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ομάδα του Impact Hub Athens ολοκληρώνει επιτυχώς στο τέλος του 2022, την αποστολή που της ανέθεσε ο Δήμος Αθηναίων, να αναβιώσει και να διαχειριστεί τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη ενεργών ομάδων γύρω από ένα κοινό όραμα και σκοπό. Έχοντας συμπληρώσει 5 χρόνια διαχείρισης, το Impact Hub Athens μεταμόρφωσε την Αγορά σε σημείο συνάντησης, συνεργασίας και συν-δημιουργίας με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

* Το Our Stories είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της υποτροφίας Landecker Democracy του ιδρύματος Humanity In Action. Η εύρεση ανθρώπων και ιστοριών έγινε με τη συμβολή του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

* Η Sky Vector Music μια νέα, ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία η οποία με επίκεντρο την αφροελληνική μουσική δίνει φωνή στον δημιουργικό καλλιτεχνικό πυρήνα που καλλιεργείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα θα γιορτάσει τον ένα χρόνο δημιουργίας της μαζί μας και θα μας παρουσιάσει ένα γεμάτο με ρυθμό line up.

 * H Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με 10 εκατομμύρια μέλη, ακτιβίστριες/ές και υποστηρίκτριες/ές, που αγωνίζονται για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παύσουν οι παραβιάσεις τους. Όραμα της οργάνωσης είναι κάθε άτομο να απολαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων του, όπως αυτά αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα.

* H We Need Books είναι η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας. Είναι αναγνωστική και δανειστική, με πάνω από 14.000 βιβλία σε 38 γλώσσες, για μικρούς και μεγάλους. Είναι ένας χώρος συμπεριληπτικός και φιλόξενος που μπορεί μέσα από τα βιβλία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τα παραμύθια, να ξεναγήσει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις, επικυρώνοντας ταυτόχρονα την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως Κοινοτικό Κέντρο, που με δωρεάν δράσεις αποσκοπεί να καλύψει πολιτισμικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. 

 
!