Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ


Χανιά 07-03-2007
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κοινοπ.:
1. ΤΕΔΚ Ν.Χανίων
2. κ. Δήμαρχο Χανίων
3. κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
4. αρμόδιο Αντιδήμαρχο
5. προϊστάμενο Δημοτολογίου Χανίων
6. προϊστάμενο Υπηρεσίας Αλλοδαπών Δήμου Χανίων

• Τα παιδιά των αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών είναι καταδικασμένα στην καθημερινή ανασφάλεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό , διότι μέχρι σήμερα δεν τους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα να εγγράφονται στα Δημοτολόγια των Δήμων που γεννήθηκαν, με αποτέλεσμα να είναι ξένοι και εδώ και στις χώρες καταγωγής των γονιών τους. Ταυτόχρονα με την ενηλικίωσή τους θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα , τη χώρα που γεννήθηκαν δηλαδή! Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου τα παιδιά αυτά αποκτούν την ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ζητάμε τουλάχιστον την έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως από τα Ληξιαρχεία των Δήμων στους οποίους γεννιούνται τα παιδιά μας. Δηλαδή ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον ίδιο τόπο.

• Η υποδοχή από τη Δημοτική Αστυνομία των αλλοδαπών που προσέρχονται στο Δημαρχείο δεν είναι η αρμόζουσα γιατί αντιμετωπίζονται ως πολίτες Γ΄ κατηγορίας, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι εντός των καθηκόντων τους. Αντιθέτως οφείλουν να εξυπηρετούν τους πολίτες του Δήμου όποια εθνικότητα και αν έχουν.

• Στο γραφείο αλλοδαπών του Δήμου οι υπάλληλοι είναι λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες, οι γνώσεις τους είναι περιορισμένες σε σχέση με τις απαιτήσεις, οι μέρες λειτουργίας του γραφείου είναι μόνο δύο την εβδομάδα. Αυτή η μορφή λειτουργίας έχει σαν αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να ταλαιπωρούνται, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να χάνουν το μεροκάματο τους χωρίς να έχουν λύσει το πρόβλημα για το οποίο απουσίαζαν από τη δουλειά τους.

• Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν πελάτες τους προηγούνται έναντι των αλλοδαπών που περιμένουν με τις ώρες στην ουρά και ταυτόχρονα εκπροσωπώντας συνήθως παραπάνω από ένα πελάτη, καθυστερούν πάρα πολύ και οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι απλώς να χάνουν το χρόνο τους περιμένοντας.

• Η συμπεριφορά των υπαλλήλων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τον κώδικα δεοντολογίας των υπαλλήλων, στον οποίο δε νομίζομε να χωρούν εκφράσεις όπως «πήγαινε στην πατρίδα σου αν δε σου αρέσει εδώ».

• Θεωρούμε σκόπιμο να εξηγείται στους αλλοδαπούς τι είδους ελλείψεις έχουν τα χαρτιά τους, ώστε να μην πληρώνουν άσκοπα χρήματα εάν δεν μπορούν να πάρουν την άδεια παραμονής, γνωρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται και γνωρίζοντας επίσης ότι αναφερόμαστε σε οικονομικούς μετανάστες.

• Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των δικαιολογητικών για την άδεια παραμονής στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να χάνονται οι προθεσμίες υποβολής. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας καταθέσομε τις προτάσεις μας πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα συμβάλομε στην προσπάθεια λύσης των προβλημάτων που σας αναφέραμε.:
1. Η κατάθεση των δικαιολογητικών για την άδεια παραμονής μπορεί να γίνεται και στα Κ.Ε.Π., όπως γίνεται σε άλλες πόλεις με στόχο την αποσυμφόρηση του γραφείου αλλοδαπών του Δήμου.
2. Να υπάρχει ξεχωριστή μέρα ή ώρα για τους δικηγόρους ώστε να μη σπαταλάτε άδικος χρόνος αναμονής.
3. Να υπάρχει μεταφραστής ή τα δικαιολογητικά και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αλλοδαποί να είναι μεταφρασμένα στις γλώσσες τους, ώστε να υπάρχει τρόπος συνεννόησης και ταυτόχρονα να μην υπάρχει εκμετάλλευση τους λόγω άγνοιας της ελληνικής γλώσσας.
4. Να δίνεται βεβαίωση με την παραλαβή των δικαιολογητικών ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου και κατ’ επέκταση χάσιμο ενός ακόμη μεροκάματου.
5. Να διευκρινιστεί το καθεστώς με τους αλλοδαπούς από Βουλγαρία και Ρουμανία για να μην καταθέτονται χαρτιά, παράβολα, ένσημα τα οποία δεν απαιτούνται πλέον, μετά την είσοδο των χωρών αυτών στην Ε.Ε.
6. Πιστεύομε ότι η συνεργασία με το Φόρουμ Μεταναστών θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύνονται σύντομα και δίκαια τα προβλήματα που προκύπτουν με τους μετανάστες, τα χαρτιά τους και τη νομοθεσία. Θεωρούμε ότι οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, το οποίο συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και κατά συνέπεια οι Τοπικές Αρχές οφείλουν ισότιμη αντιμετώπιση. Όλοι όσοι ζούμε σ’ αυτή την πόλη, θέλομε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ν’ αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα με τα άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ελπίζομε στη συνεργασία σας. Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ