Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Εκδήλωση: Ο ρόλος των κοινοτήτων στην κοινωνική ένταξη

Εκδήλωση: Ο ρόλος των κοινοτήτων στην κοινωνική ένταξη

Την Κυριακή 6 Μαίου 2007 στο χώρο της Δομής Ενημέρωσης του ΕΦΜ έγινε μία εκδήλωση με αφορμή την γιορτή της Μητέρας στις 13 Μαίου και υπήρξε συζήτηση από εκπρόσωπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων μελών του ΕΦΜ για το ρόλο της κοινότητας (μητέρας για κάποιους μετανάστες στην Ελλάδα) στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών .

Οι εκπρόσωποι που ήταν παρόντες στην εκδήλωση ήταν από την Ομοσπονδία των Αλβανικών Συλλόγων, την κοινότητα της Κένυα, την κοινότητα της Τανζανίας, τον Σύλλογο Γυναικών από το Αφγανιστάν, το Δίκτυο Μεταναστριών, τον Ελληνο-Σουδανικό Σύνδεσμο Φιλίας, την κοινότητα του Κονγκό, την Ουκρανική κοινότητα «η Γη του Πελαργού», την Βουλγαρική Κοινότητα, την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, τον Πακιστανο-Ελληνικό Σύνδεσμο, την κοινότητα της Νιγηρίας αλλά και πολλοί μετανάστες από το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών του ΕΦΜ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Equal σε συνεργασία με την Ουκρανική κοινότητα «η Γη του πελαργού» και το συντονιστή του προγράμματος ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια και ποιήματα από την Ουκρανία και στο τέλος υπήρξε μπουφέ με αραβικό φαγητό.

Από την συζήτηση στο ΕΦΜ

Ηλίας Θάκα- Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλογών
Ευχαριστώ των κύριο Μοαβία για την πρόσκληση και πιστεύω αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν. Έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο καιρό, κάτι που προκύπτει από το τελευταίο νόμο, πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των μεταναστών από μία επιτροπή η όποια να μπορεί να συνομιλήσει με την κυβέρνηση. Οι Αλβανοί πάνε να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους. Οι Πακιστανοί πάνε πάλι μόνοι τους. Κάθε κοινότητα προσπαθεί με τον τρόπο της . Προτείνω να έχουμε μια αντιπροσωπεία η οποία να καταγράφει τα προβλήματα των μεταναστών και να μπορεί να συζητήσει με την κυβέρνηση για τα προβλήματα που μας απασχολούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια .Οι Αλβανοί έχουν έρθει από το 1990 στην Ελλάδα, δηλαδή εδώ και 17 χρόνια .Όπως βλέπουμε τα προβλήματα πιο πολύ αυξάνονται παρά μειώνονται.

Καλένκ Μγουανγκαλ
Εκπρόσωπος της Κοινότητας του Κονγκό.

Συμφωνώ με αυτά που είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλογών. Προτείνω μια συνάντηση όλων των προέδρων των κοινοτήτων για να συζητήσουν αυτό το θέμα.

Εκπρόσωπος της Κοινότητας της Τανζανίας.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο τρόπος που εμείς σαν ξένοι-μετανάστες αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα δεν είναι σωστός ,δηλώνουμε τα αιτήματα μας χωρίς να ξέρουμε τι σκέφτονται οι Έλληνες για μας. Δεν είμαι πολύ προετοιμασμένος για την συζήτηση αυτή, αλλά πιστεύω ότι η σκέψη του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλογών είναι πάρα πολύ σωστή και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτή την σκέψη.

Λόρενς Καραντζα
Εκπρόσωπος της Κενυατικής Κοινότητας
Πολλά ζητάμε από τους έλληνες και είναι καλό αυτό, αυτά τα 10 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ήμαστε ευχαριστημένοι , Τώρα έχουμε άδεια , μπορούμε να ταξιδεύουμε στη χώρα μας και μπορούμε να συζητάμε με τους έλληνες και να μας ακούνε. Τώρα μιλάμε και για υπηκοότητα και ελπίζουμε ότι τα παιδία μας θα την αποκτήσουνε.

Σεφικε Σαμπιρη
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών από το Αφγανιστάν.

Η κοινότητα μας λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο .Από την πρώτη στιγμή έχουμε την υποστήριξη του Φόρουμ Μεταναστών. Είναι αλήθεια ότι κάθε κοινότητα με την προσπάθεια που κάνει μόνη της δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους των μεταναστών. Δεν ακούγεται η φωνή του καθένα ξεχωριστά, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Αρσάντ Χάν
Εκπρόσωπος του Έλληνο-Πακιστανικού Συλλόγου
Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία που είχατε να μαζευτούμε όλοι μαζί εδώ. Το θέμα είναι να ενταχθούμε στη ελληνική κοινωνία . Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να μην νευριάζουμε με τα γεγονότα ούτε οι Έλληνες ούτε εμείς. Να ξέρουμε τι θέλουμε εμείς και τι θέλουνε αυτοί και να βρούμε τα κοινά σημεία ,να κάνουμε διάλογο με διάφορους τρόπους, να κάνουμε εκδηλώσεις και άλλα.

Λαρισα Στοκαλουκ
Πρόεδρος της Ουκρανικής Κοινότητας «Η Γη του Πελαργού»
Μιλάμε για την κοινωνική ένταξη, πρώτα πρέπει να μας δεχτούνε οι Έλληνες. Ακούγονται άσχημα πράγματα για τους Μεταναστες, και τα ακούνε αυτά και αυτοί που δεν μας γνωρίζουν . Πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η κοινότητα για να δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι μορφωμένοι , που έχουμε τα ταλέντα μας , που μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλεία που κάνουν οι Έλληνες, αλλά αναγκαζόμαστε να κάνουμε άλλες δουλείες .Και πάλι τονίζω το σημαντικό ρόλο της κοινότητας. Να βγούμε οργανωμένοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία με εκδηλώσεις και να καλέσουμε από κάθε υπουργείο που έχει σχέση με τους Μετανάστες και πονοκεφαλιάζουν ακούγοντας μόνο τη λέξη μετανάστες. Δεν το λέω με σαρκασμό, αλλά αυτά είναι που ζούμε .Πρέπει να βγούμε , να μιλήσουμε ,αλλιώς δεν θα μας καταλάβουνε, θα μας δούνε σαν ξένους. Κάποιοι θέλουν να φύγουν . Αυτοί που θα μείνουν κάτι πρέπει να ξέρουν από την ελληνική ιστορία . Πρέπει να ξέρουμε καλά ελληνικά , αφού βλέπετε πως μιλάμε , έχουμε τόσα χρόνια και δεν δικαιολογείτε να μιλάμε έτσι . Το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνουμε εμείς. Πρέπει να δείξουμε στους Έλληνες ότι αξίζουμε την άδεια παραμονής , την ταυτότητα. Και εμείς που θα γυρίσουμε στη πατρίδα να σκεφτόμαστε πώς δεν ήταν χαμένα τα χρόνια που μείναμε εδώ, δεν γεμίσαμε μόνο τα ταμεία. Θέλω να παρακαλέσω τους εκπρόσωπους των κοινοτήτων , όσο έχουν χρόνο , να δουλέψουνε για την κοινότητα , να έρθουνε εδώ στο Φόρουμ Μεταναστών , γιατί από εδώ θα πάρουν τις σωστές πληροφορίες και έτσι θα πάμε μπροστά.

Ροξανα- Ουκρανία
Θέλω να πω μόνο μία πρόταση : Όταν χτυπάς μια πόρτα , κάποια στιγμή θα σου ανοίξουνε ,όταν δεν την χτυπάς –δεν ακούγεσαι ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ