Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Νότες και μετανάστες στο τρόλεϊ το 14

Νότες και μετανάστες στο τρόλεϊ το 14

Μια διαφορετική διαδρομή θα κάνει αύριο, Διεθνή Ημέρα Προσφύγων, το τρόλεϊ της γραμμής 14. Στις στάσεις του θα ανεβαίνουν μόνο μετανάστες και μουσικοί. Μ αυτό το χάπενινγκ, τονίζουν οι διοργανωτές, θέλουν να πληροφορήσουν τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και είκοσι πέντε χρόνια οι μετανάστες.

«Τα χρόνια περνούν, αλλά τα δικά τους προβλήματα διαιωνίζονται. Τα ίδια προβλήματα ένταξης και κοινωνικοποίησης αντιμετωπίζει η δεύτερη γενιά μεταναστών», είπαν χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Πριν από 20 χρόνια, οι Αφρικανοί μετακινήθηκαν από τα υπόγεια στα Πατήσια στους Αμπελόκηπους και, ακολούθως, στο Παγκράτι, ακολουθώντας τη διαδρομή του τρόλεϊ 14, εξηγεί ο εικαστικός Χ. Κοντοσφίτης και προσθέτει: «Την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, το τρόλεϊ θα ξεκινήσει από την πλατεία Παπαδιαμάντη, με δωρεάν εισιτήριο. Μουσικοί και επιβάτες θα ανεβαίνουν σε κάθε στάση. Θα σταματήσει στην πλατεία Αμερικής στις 7.20, όπου θα ακολουθήσει συναυλία με μουσικά συγκροτήματα. Κάθε στάση αποτελεί μια καθημερινή ανθρωπογεωγραφία. Μετά τους Αμπελόκηπους ανεβαίνουν Φιλιππινέζοι, στην Αλεξάνδρας Αλβανοί, πιο κάτω Αφρικανοί».

Οι συμμετέχοντες

Τη δράση υποστηρίζουν οι: Κοινότητα Ανοικοδόμησης, Ενωση Αφρικανών Γυναικών, Ελληνοσουδανικός Σύνδεσμος Φιλίας, ΓΣΕΕ, Δ. Αμνηστεία, ΕΚΑ, ΗΛΠΑΠ, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Η Λορέτα Μακόλιν από τη Σιέρα Λεόνε λέει: «Αν επιστρέψω στην Αφρική, δεν θα έχω πού να μείνω. Τα χάσαμε όλα στον πόλεμο». Η Αουα Σανκό προσθέτει: «Οι δύο κόρες μου γεννήθηκαν εδώ. Δεν γνωρίζουν άλλη χώρα. Μεγαλώνοντας θα καταλάβουν πως είναι παράνομες».

Η Μ. Πανατζίδου (Διεθνής Αμνηστεία) διευκρινίζει ότι, ακόμα κι αν ζητήσουν πολιτικό άσυλο, δεν πρόκειται να το πάρουν. Πολλοί ήρθαν από το Σουδάν και δεν τους δόθηκε. Αυτοί οι πρόσφυγες πάλεψαν για τα δικά τους δικαιώματα, τώρα παλεύουν για τα παιδιά τους. Ζητάμε να επικυρωθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των οικογενειών εργαζομένων μεταναστών».

Ο Χρ. Κοντονής (ΕΚΑ) ανέφερε: «Τα παιδιά μας παίζουν μαζί με τα παιδιά των μεταναστών, φοιτούν στο ίδιο σχολείο, οι γονείς τους τα θεωρούν Ελληνόπουλα, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα».

Καθημερινά, κάθε δρομολόγιο του τρόλεϊ αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ Δ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι «μέσα στον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητά μας συνειδητοποιούμε ότι τελικά είμαστε όλοι ίδιοι. Ολοι έχουμε μια αφετηρία κι έναν προορισμό, έστω κι αν κατεβαίνουμε συχνά σε διαφορετικές στάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ