Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί ο μεταναστευτικός νόμος

Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί ο μεταναστευτικός νόμος

Η παρέμβαση του Συντονιστή του ΕΦΜ στην συνάντηση του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, με εκπροσώπους κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και Ανεξάρτητων Αρχών, για θέματα διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας 20/6/2007 στην Αίγλη Ζαππείου

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε για την πρόσκληση

Θα είμαι πολύ σύντομος και θα περιοριστώ στα ζητήματα που αφορούν και απασχολούν τους μετανάστες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή.
Είναι τέσσερα κύρια σημεία:

Πρώτον το νομοθετικό πλαίσιο
Ο νόμος που ισχύει τώρα είναι ένας νόμος που παράγει προβλήματα και όχι λύσεις και ταυτόχρονα δεν δίνει καμιά δυνατότητα για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και αυτό ισχύει γι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ζωή των μεταναστών όπως: Πως μπορεί ο μετανάστης να διατηρήσει την νόμιμη παρουσία του στην χώρα; Πως μπορεί να βρεθεί ισορροπία στη σχέση μεταξύ του μετανάστη, του εργοδότη και του κράτους; Ζητήματα όπως η οικογενειακή επανένωση, η δεύτερη γενιά.
Το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Πως, που και πότε θα εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος "3304/2005" ο οποίος απλώς υπάρχει εδώ και δύο χρόνια στα συρτάρια.

Αυτά και πολλά άλλα. Απέναντι απ αυτή την κατάσταση λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί αυτός ο νόμος από την αρχή με κύριο γνώμονα την πραγματική κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Δεύτερον είναι οι δομές
Οι δομές που εξυπηρετούν τους μετανάστες σήμερα είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός νόμιμων μεταναστών να βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας χωρίς καμία δυνατότητα να αλλάξει αυτή την κατάσταση.
Ο μετανάστης αισθάνεται ότι δεν εξυπηρετείται ακόμα και όταν εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του. Αισθάνεται ότι στερείται από τη προστασία και από την ίση μεταχείριση σ όλο το φάσμα την δημόσιας διοίκησης και αντιμετωπίζει συχνά την αυθαιρεσία των κρατικών λειτουργών. Το τελευταίο συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομονοίας είναι απλώς ένα δείγμα που έτυχε να βγει στο φως.
Οι προσπάθειες που καταβάλουν οι μετανάστες αυτή την στιγμή για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση είναι να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις και την συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, με το συνδικαλιστικό κίνημα και με σειρά ΜΚΟ.
Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται σειρά άλλων μέτρων και στήριξη απ όλους. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το καλύτερο θεσμό που μπορεί να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Η γνώμη μας είναι ότι ο ΟΤΑ όπως είναι τώρα δεν μπορεί να αποτελέσεί λύση γιατί λόγω της αρμοδιότητας που έχει είναι το κύριο εμπόδιο στην ένταξη των μεταναστών.

Τρίτον: η συμμετοχή των μεταναστών στην δημόσια ζωή
Η συμμετοχή των μεταναστών στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε θέματα που τους αφορούν και γενικότερα στην δημόσια ζωή είναι απαραίτητη, είναι η εξέλιξη γιατί μόνο έτσι θα συνδεθεί ο μετανάστης με την κοινωνία και θα βγει από την απομόνωση. Ο αποκλεισμός των μεταναστών από την Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική Ένταξη αποτελεί κακή εξέλιξη γι αυτό είναι επιτατική ανάγκη να διορθωθεί η κατάσταση το γρηγορότερο δυνατό.

Τέλος το Τέταρτο σημείο είναι: ο ρόλος των μεταναστών
Οι μετανάστες αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις. Είναι ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενθάρρυνση τους να αυτό – οργανωθούν, να καταβάλουν συνεχή προσπάθεια προς την βελτίωση των συλλογικών τους οργάνων που ήδη υπάρχουν και δείχνουν περισσότερη διάθεση και ετοιμότητα για συμμετοχή ώστε να είναι ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία. Είναι ανάγκη όμως να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες και να στηριχτούν. Αυτές οι οργανώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε όποιες πολιτικές ,για την κοινωνική ένταξη, εφαρμοστούν.
Ευχαριστώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ