Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά στις ερωτήσεις του ΕΦΜ
Προς
Κύριο Αχμέτ Μοαβία
Πρόεδρο του Φόρουμ Μεταναστών
Αγαπητέ κύριε Μοαβία,
Με αφορμή το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας σας παραθέτω τις απαντήσεις μου στα σοβαρά ερωτήματα που ετέθησαν και θα ήθελα για άλλη μια φορά να δεσμευτώ προσωπικά όπως και στο παρελθόν, για την τήρηση όσων έχουμε και μέσα από το πρόγραμμά του κόμματος μας υποσχεθεί για την μεταναστευτική μας πολιτική.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1. Τη νομιμοποίηση των μεταναστών και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο
Η νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες και κριτήρια. Διαδικασία η οποία δε θα αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, που δε θα καθιστά αποτρεπτική την κατάθεση των δικαιολογητικών, που δε θα ταλαιπωρεί και θα απαξιώνει το συμπολίτη μας. Κριτήρια τα οποία θα είναι διευρυμένα και όχι αυστηρά, που θα επιτρέπουν την εύκολη απόδειξη της εισόδου του μετανάστη στη χώρα. Αποκλείοντας ανθρώπους από τη διαδικασία νομιμοποίησης δημιουργούμε ανθρώπους περιθωριοποιημένους, έτοιμα θύματα κυκλωμάτων παράνομης εργασίας και εγκληματικότητας. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται ανεπαρκές. Αυτό δεν αποτελεί ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά συμπέρασμα εκθέσεων διεθνών οργανισμών. Όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην κορυφή της ατζέντας τους βρίσκονται τα θέματα της κοινωνικής ένταξης και της δεύτερης γενιάς των μεταναστών στην Ελλάδα και για τα δυο αυτά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο νομοθετικό κενό. Η κυβέρνηση ασχολείται με τα θέματα μετανάστευσης με τα δεδομένα των αρχών της δεκαετίας του 90 αγνοώντας ότι τα δεδομένα εξελίσσονται, ότι νέα προβλήματα ζητούν επιτακτικά λύση.
2. Τον τρόπο που θα επιτευχθεί η κοινωνική τους ένταξη, στο ζήτημα της ιθαγένειας, της άσκησης των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και της άσκησης του θρησκευτικού τους καθήκοντος
Η κοινωνική ένταξη αποτελείται από δυο συστατικά στοιχεία : από ένα ψυχολογικό και από ένα πραγματικό στοιχείο. Ένας μετανάστης δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια χώρα εάν αισθάνεται ξένος προς αυτήν, εάν αντιμετωπίζει μια εχθρική ατμόσφαιρα, εάν βιώνει καθημερινά τις διακρίσεις. Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί εάν το ίδιο το κράτος δε δημιουργεί τις πραγματικές εκείνες συνθήκες οι οποίες θα διευκολύνουν την παραμονή του. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών αποτελεί μονόδρομο για μια κοινωνία που επιθυμεί την πρόοδο, την οικονομική της ανάπτυξη, που μάχεται κατά της κοινωνικής περιθωριοποίησης, της φοβικής και της μισαλλόδοξης νοοτροπίας. Η αυριανή κοινωνία που δημιουργούμε θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το πώς θα εντάξουμε ή όχι το μετανάστη στην ίδια μας την κοινωνία. Η ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να αποδίδεται σε όσους μετανάστες συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Η πρόσβαση θα πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους δίχως πολιτικές σκοπιμότητες και περιορισμούς. ¨Όλα τα παιδιά τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα ή έχουν φοιτήσει για τρία χρόνια σε ελληνικά σχολεία θα πρέπει να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια. Τα παιδιά αυτά, τα οποία αισθάνονται την Ελλάδα ως πατρίδα τους, αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας μας. Η άσκηση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων των μεταναστών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους το οποίο κατοχυρώνεται από το ελληνικό Σύνταγμα και από τις διεθνείς συνθήκες. Ένα κράτος με δημοκρατικές αξίες και αρχές οφείλει όχι μόνο να εγγυάται αλλά και να προωθεί. Εξίσου και η άσκηση του θρησκευτικού καθήκοντος δεν πρέπει να περιορίζεται. Θα πρέπει να δεχτούμε τους συμπολίτες μας αυτούς με τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητές και να τις δούμε ως αφετηρία μιας δημιουργικής συμβίωσης απομονώνοντας όλα τα υγιή στοιχεία που «κουβαλάει κάθε πολιτισμός.
3. Το θέμα της χορήγησης πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες
Ο μετανάστης συνδέεται οργανικά με τη γειτονιά, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι είναι ίσως το ιδανικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα βοηθήσουμε στην πολιτική ένταξη του μετανάστη, αλλά και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ μεταναστών και τοπικών κοινωνιών. Μια πολιτική για τους μετανάστες και για την κοινωνική τους ένταξη παραμένει ανολοκλήρωτη εάν δεν αναγνωρισθεί μεταξύ άλλων και το δικαίωμα που συνδέεται με την ιδιότητα του πολίτη : το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για τη θέσπιση αυτού του δικαιώματος για τους νόμιμους μετανάστες, πρόταση η οποία συζητήθηκε στις αρχές του έτους στη Βουλή και απερρίφθη από την κυβερνητική πλειοψηφία.
4. Τον κίνδυνο να διακοπεί στο τέλος του χρόνου η χρηματοδότηση του Φόρουμ από το κοινοτικό πρόγραμμα EQUAL
Το θέμα εξεύρεσης πόρων όλων των σωματείων των μεταναστών αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ελλείψει χρημάτων αδυνατούν να παράγουν έργο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στα μέγιστα στην ενημέρωσή τους σχετικά με τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους απασχολούν και να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Το φόρουμ των μεταναστών αποτελεί την ομπρέλα των μεταναστευτικών οργανώσεων, με πλούσιο και σημαντικό έργο. Η έλλειψη πόρων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να εξασφαλιστούν χρήματα τόσο από το ελληνικό δημόσιο όσο και με την υποστήριξη του τελευταίου από κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να συνεχίσει το Φόρουμ να στηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γέφυρα ανάμεσα στους Έλληνες και στους αλλοδαπούς.