Η συνάντηση θα γίνει στις 5 Μαρτιου 2008, ώρα 19μμ. ">
Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Πρόγραμμα της Καμπάνιας "Οχι στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ"

Πρόγραμμα της Καμπάνιας

Συνάντηση της επιτροπής πρωτοβουλίας "Οχι στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ"

Η συνάντηση θα γίνει στις 5 Μαρτιου 2008, ώρα 19μμ.

στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,
Φερών 18, Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.

Πρακτικά συνάντησης 20 Φεβρουαρίου 2008

1. Καμπάνια υπογραφών
Η καμπάνια συνεχίζει μέχρι την νίκη των αιτημάτων μας, συνεχίζουμε την καμπάνια υπογραφών μέχρι το τέλος της ¶νοιξης (θα καθοριστεί αργότερα ακριβής ημερομηνία), και θα παραδώσουμε τις υπογραφές πιθανότατα στα πλαίσια μεγάλης εκδήλωσης η φεστιβάλ της ΓΣΕΕ, που θα γίνει στην αρχή του καλοκαιριού εκείνες τις μέρες. Μέχρι τότε κινούμαστε σε δύο επίπεδα:

(α) προσπαθούμε να μαζέψουμε υπογραφές από Προσωπικότητες και διασημότητες, του χώρου του αθλητισμού και των τεχνών, της πολιτικής ώστε να επηρεάσουμε την ελληνική κοινή γνώμη και να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των media και του κόσμου σε μαζική κλίμακα.

(β) φτιάχνουμε ηλεκτρονική επιστολή και banner που θα σταλεί μαζικά με email, και στήνουμε μηχανισμό συλλογής υπογραφών στο site - Βασίλης

2. Οικονομική ενίσχυση

Τα παιδιά δεύτερης γενιάς σχεδιάζουν πάρτι με συναυλία για την οικονομική ενίσχυση τη δική τους και της καμπάνιας. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί στη συνάντηση που θα κάνουν και θα μας ενημερώσουν στην επόμενη συνάντηση. Το πάρτι θα έχει ταυτόχρονα χαρακτήρα γνωριμίας μεταξύ των παιδιών της δεύτερης γενιάς ους και με άλλο κόσμο. Προτάσεις που ακούστηκαν για το μέρος περιλαμβάνουν το κτίριο του Φόρουμ Μεταναστών. Σε δεύτερο χρόνο μπορούμε να εξετάσουμε τη δημιουργία μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης μέσω του site της κούνιας.

3. 21 Μάρτη: Ημέρα ενάντια στο ρατσισμό

Εκείνη τη μέρα θα διοργανωθεί από αντιρατσιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες κάποιο event στην Αθήνα. Προτάθηκε να βγάλουμε αφίσα, η οποία θα κολληθεί στα σχολεία, για να καλέσουμε κόσμο να συμμετέχει μαζικά.

4. Απεύθυνση στα κόμματα

Τα παιδιά 2ης γενιάς θα γράψουν επιστολή (Νίκος) προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας, μέσω της οποίας θα του γνωστοποιούν το πρόβλημα και θα τον καλούν να πάρει θέση. Συζητήθηκε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός επικοινωνιακά. Το γράμμα αυτό θα το προωθήσει η καμπάνια. Παράλληλα η καμπάνια θα αποστείλει επιστολή προς όλους τους βουλευτές (ατομικά στον καθένα), με την οποία θα τους ζητά να πάρουν και αυτοί θέση απέναντι στο θέμα.

5. Ενημέρωση από Γαλλία

Η Σόνια έκανε ενημέρωση από επαφές που είχε στη Γαλλία με το μεγάλο κίνημα που λέγεται «Δίκτυο Εκπαίδευση Χωρίς Σύνορα», που είναι δίκτυο υποστήριξης των μεταναστών 2ης γενιάς. Η κατάσταση στη Γαλλία είναι πιο κινηματική από εδώ. Το δίκτυο το κινούν κυρίως εκπαιδευτικοί, με την υποστήριξη και συμμετοχή συλλόγων γονέων από σχολεία και πολλών πολιτών.

Ο Σαρκοζί εφαρμόζει μια πολύ επιθετική πολιτική απέναντι στους μετανάστες με συνοπτικές διαδικασίες απέλασης ενήλικων ή παιδιών που δεν έχουν άδεια παραμονής ή ιθαγένεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα γαλλικά ΜΑΤ κάνουν εφόδους σε σχολεία και - στην ουσία - απαγάγουν παιδιά, τα οποία προωθούν προς απέλαση στις χώρες καταγωγής τους. Άλλο φαινόμενο είναι το εξής: γονείς χωρίς χαρτιά, παιδιά με ιθαγένεια (επειδή έχουν γεννηθεί στη Γαλλία). Απελαύνονται οι γονείς και μένουν μόνα τους τα παιδιά!

Η απάντηση του γαλλικού κινήματος υποστήριξης των μεταναστών έρχεται σε πολλά επίπεδα: αντίσταση από τους καθηγητές στα σχολεία, διοργάνωση κινητοποιήσεων στα αεροδρόμια για να εμποδιστούν οι απελάσεις, υιοθέτηση παιδιών από Γάλλους πολίτες κ.α.

Η Σόνια ανέλαβε να μεταφράσει ένα γαλλικό κείμενο που περιγράφει αυτή την κατάσταση και να το στείλει σε ελληνικά ΜΜΕ, καθώς και να στείλει στους Γάλλους ένα κείμενο που θα περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκή συνάντηση του κινήματος και στο ευρωπαϊκό συντονισμό..

6. Διεύρυνση καμπάνιας - Χανιά

Το στέκι των Χανίων ξεκινάει δουλειά για την καμπάνια. Μας ζήτησαν υλικό και ραντεβού για ενημέρωση. Το ραντεβού θα γίνει Δευτέρα με Σόνια.

7. Προγραμματισμός δράσης

Ο Νίκος ανέλαβε να φτιάξει ηλεκτρονική λίστα επικοινωνίας για την καμπάνια.

22-23 Φεβρουαρίου, 6μμ, αγορά Κυψέλης: έγινε εκδήλωση από το σχολείο της Γκράβας για τους "χωρίς φωνή". Η κούνια θα έχει τραπεζάκι. - Λορέττα, Άουα (και ποιοι/ποιες άλλοι/ες;)

24 Φεβρουαρίου, 17.00, αίθουσα "Ιστός" (Μπενάκη 93-95, Εξάρχεια): έγινε εκδήλωση - έκθεση ενημέρωσης. Συνδιοργανώνεται από "Πολίτες εν δράσει" και "Ένωση Αφρικανών Γυναικών"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ