#ΠΕΡΙ ΕΝΤΑΞΗΣ; Ανθρώπινες ιστορίες
Ο Αμπάς από το Ιράκ, η Σαγιάν από τη Συρία και η Ζωή από την Ελλάδα, φανερώνουν μέσα από τις ιστορίες τους, τον αποκλεισμό και την μη ένταξη που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά στην Ελλάδα του 2017.
Με αφορμή αυτές τις ιστορίες, ανάμεσα στις τόσες που ακούμε καθημερινά, αναρωτιόμαστε το εξής: Θέλουμε ένταξη ή αποκλεισμό, ως κοινωνία;
Απευθύνουμε αυτό το ερώτημα προς όλους, μιας και η κοινωνική συνοχή είναι υπόθεση όλων μας. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών αγωνίζεται χρόνια τώρα για την ουσιαστική ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Ο αποκλεισμός είτε ανθρώπων είτε ομάδων, εν τη γενέσει του προκαλεί προβλήματα σε μια κοινωνία.
Η άρση του αποκλεισμού και η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μας αφορά όλους, και είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής.
Τί θα γίνει λοιπόν, με την ένταξη;
#01 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΑΜΟΥ;
Ο Αμπάς είναι πρόσφυγας, ήρθε από το Ιράκ και συνάντησε την γυναίκα της ζωής του στην Ελλάδα. Είναι και αυτή πρόσφυγας. Ερωτεύτηκαν και θέλουν να παντρευτούν. Χαρούμενος ο Αμπάς, ζήτησε από το κέντρο φιλοξενίας όπου διαμένει, να οργανώσει εκεί τον γάμο και το γαμήλιο γλέντι. Υπέβαλε επίσημα το αίτημα στο κέντρο φιλοξενίας, για να μείνει μαζί και η σύντροφός του. Σύντομα πληροφορείται πως πρέπει να παντρευτεί είτε στο Δήμο είτε στην Β. Ελλάδα με θρησκευτικό γάμο, καθώς είναι μουσουλμάνος. Όμως με το τρίπτυχο, που διαθέτει αυτός και η μέλλουσα γυναίκα του, ενημερώνεται πως δεν μπορεί καν να τελεστεί γάμος. Χωρίς γάμο, η σύντροφός του χρειάζεται άδεια από τον οργανισμό που εποπτεύει το κέντρο για να μείνει μαζί του. Έτσι ο Αμπάς με μεγάλη λύπη ακυρώνει τα πάντα, βρίσκεται σε αδιέξοδο... ταξίδεψε προs την ελευθερία και βρέθηκε σε ομηρία.
#02 ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Η Σαγιάν από τη Συρία κατάφερε να βρει δουλειά ως μεταφράστρια σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, έβγαλε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, και αυτό της έδωσε μεγάλη χαρά. Στο τέλος του πρώτου μήνα, με οδηγίες της λογίστριας του κέντρου φιλοξενίας, πάει στην τράπεζα, δίνει τα απαραίτητα έγγραφα και ανοίγει τον δικό της λογαριασμό μισθοδοσίας. Είναι θέμα λίγων ημερών να πάρει τον πρώτο της μισθό. Την επόμενη ημέρα πληροφορείται από την τράπεζα πως βάση νέας οδηγίας πρέπει να κλείσει τον τραπεζικό της λογαριασμό. To τρίπτυχο δεν αναγνωρίζεται ως αποδεικτικό ταυτοποίησης, θα έπρεπε να έχει διαβατήριο και η Σαγιάν δεν έχει διαβατήριο. Και τώρα; Τι θα κάνει τώρα; Η Σαγιάν με μεγάλη λύπη αναγκάζεται να σταματήσει την δουλειά μέχρι να βρεθεί κάποια λύση... ταξίδεψε προs την ελευθερία και βρέθηκε σε ομηρία.
#03 ΧΩΡΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ;
Η Ζωή είναι νοσοκόμα. Παρακολουθεί 160 πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας (τετραπληγία, φορείς του AIDS, σοβαρή αναπηρία κ.ά.). Η Ζωή τους βοηθά στην καθημερινή τους διαβίωση, κάνει την ζωή τους καλύτερη. Μέχρι πρότινος, περιστατικά που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το ιατρείο του Κέντρου Φιλοξενίας, τα παρέπεμπε σε νοσοκομεία. Η Ζωή πήγαινε μαζί με τους ασθενείς στο ΚΕΠ, έβγαζαν ΑΜΚΑ και έπειτα τους συνόδευε στο νοσοκομείο για περίθαλψη. Μια μέρα, ένας υπάλληλος των ΚΕΠ, την ενημερώνει πως δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ για πρόσφυγα. Και άλλοι συνάδελφοι της Ζωής επιβεβαιώνουν το ίδιο: άρνηση της διοίκησης για εφαρμογή της νομοθεσίας. Η Ζωή είναι σε απόγνωση, δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει και οι 160 πρόσφυγες που παρακολουθεί, μένουν δίχως υγειονομική περίθαλψη. Σκέφτεται πως αυτοί οι άνθρωποι... ταξίδεψαν προs την ελευθερία και βρέθηκαν σε ομηρία.