Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Κάν’ το όπως στην Πορτογαλία

Κάν’ το όπως στην Πορτογαλία

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, με αφορμή την επιδημία του Κορονοϊού στην Ελλάδα, και την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αθήνα, 01 Απριλίου 2020

Κάν’ το όπως στην Πορτογαλία

Πώς επιλέγεις ποιός θα ζήσει ή θα πεθάνει; Αυτή την ώρα, που όλοι φοράμε μάσκες για την προστασία μας, φαίνεται πως πολλές «μάσκες» πέφτουν. Μετανάστης στην Ελλάδα σημαίνει μη ισότιμος πολίτης της χώρας. Οι μετανάστες δεν έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε όπως ζουν οι Έλληνες πολίτες. Δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ούτε στην υγεία και την περίθαλψη, ούτε στην εργασία, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε μέσα στην κοινωνία και τον πολιτισμό, ούτε στην ζωή, ούτε ακόμα και στον θάνατο.

Εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έλαβε μέτρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, Κλάουντια Βελόσο, να ανακοινώνει τα εξής: «Οι άνθρωποι δεν μπορεί να στερούνται του βασικού δικαιώματος στην υγεία και την πρόνοια, μόνο και μόνο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του αιτήματος ασύλου. Σε αυτές τις ιδιαίτερες καταστάσεις, τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών θα προστατευτούν...». Σε μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, έστω και προσωρινά, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες των οποίων εκκρεμούν άδειες διαμονής ή αιτήσεις ασύλου αντίστοιχα, θα αναγνωρίζονται ως ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της χώρας της Πορτογαλίας. 

Παροτρύνουμε λοιπόν, τους θεσμούς και την Πολιτεία της Ελλάδας, αρχικά να πράξει το ίδιο, ή ακόμα, να κάνει και ένα βήμα παραπέρα. Ας αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος το γεγονός ότι είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, και ως ισότιμοι πολίτες, θα έπρεπε να έχουμε επιτέλους δικαίωμα στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, την υγεία και την περίθαλψη, όλοι μας, ανεξαιρέτως. Θα έπρεπε να έχουμε όλοι αυτό το δικαίωμα, τόσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εκκρεμούν οι αιτήσεις αδειών διαμονής ή ασύλου, όσο και οι παράτυποι μετανάστες, οι αόρατοι μετανάστες: οι γυναίκες χωρίς χαρτιά που εργάζονται εσωτερικές σε σπίτια, σε νοσοκομεία, οι εργάτες και οι εργάτριες, επίσης χωρίς χαρτιά, σε οικοδομές, εστίαση, χωράφια κ.α. 

Ζητάμε άμεσα το δικαίωμα στην προστασία, την υγεία και την περίθαλψη όλων των ανθρώπων.

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ