Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Νόμιμοι μεν, χωρίς άδεια διαμονής δε

Νόμιμοι μεν, χωρίς άδεια διαμονής δε

Διαβάστε το κοινό δελτίο τύπου σε ό,τι αφορά τα άμεσα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις άδειες διαμονής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ              

Αθήνα, 19/10/2020

Νόμιμοι μεν, χωρίς άδεια διαμονής δε.

Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις παρατάσεις ισχύος των αδειών διαμονής, έχουν δημιουργήσει ήδη τεράστιο πρόβλημα στο σύνολο του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Παρόλο που το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εκδώσει παράταση ισχύος των αδειών διαμονής(από το Μάρτιο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020), οι καταγγελίες πληθαίνουν για τη μη αναγνώριση αυτής της παράτασης ισχύος από άλλα Υπουργεία, Δήμους ή αρμόδιους φορείς εξυπηρέτησης πολιτών. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που θα έπρεπε να παραστούν σε ορκωμοσία για πολιτογράφησή τους, και αντ` αυτού οι αρχές δεν δέχονται την παράταση ισχύος της άδειας διαμονής τους.

Επιπλέον, αν και οι υπηρεσίες ξεκίνησαν την επαναλειτουργία τους με την προσέλευση του κοινού μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, καθυστερούν υπερβολικά. 

Επίσης, η καθυστερημένη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς κατάλληλες οδηγίες - βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, επέφερε επιπλέον καθυστερήσεις στις ανανεώσεις ή την έκδοση αδειών διαμονής.

Οι υπηρεσίες αποκεντρωμένης διοίκησης, επίσης, λειτουργούν χωρίς κεντρική οργάνωση και με μειωμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα κάθε μία να εφαρμόζει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και να μετακυλίει στους μετανάστες τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. 

Όλα τα παραπάνω αφήνουν εκτεθειμένο το μετανάστη και τη μετανάστρια δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση πως έχουν ληγμένες άδειες διαμονής, πως είναι παράτυποι. 

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις που έθεσε η ελληνική πολιτεία, χωρίς αντίκρισμα. Απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να πράξει το αυτονόητο και να λύσει άμεσα τα θέματα που έχουν προκύψει. 

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Solidarity Now

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ