Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Πολιτογράφηση για λίγους - μέρος 2ο

Πολιτογράφηση για λίγους - μέρος 2ο

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών σχετικά με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τα τεκμήρια κοινωνικής ένταξης των αλλοδαπών που αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολιτογράφηση για λίγους, μέρος 2ο

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση (Ν. 29845/2021), με τις προϋποθέσεις σχετικά με τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών που αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια, αποκλείουν την συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών, ανθρώπων που ζουν και προσφέρουν με το αζημίωτο στην χώρα, εδώ και δεκαετίες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο νέος νόμος θέτει ως προϋπόθεση για το αιτών / αιτούσα ελληνικής ιθαγένειας να αποδεικνύει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα ύψους 7.800 ευρώ για 3, 5 και 7 συνεχόμενα έτη (νόμιμα και μόνιμα) αντιστοίχως, βάσει του τύπου της άδειας διαμονής που κατέχει ο αιτών/αιτούσα.  Εάν ο αιτών έχει και οικογένεια, τότε το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του. Πρόκειται για προϋπόθεση που προσομοιάζει περισσότερο σε ανέκδοτο παρά σε απόδειξη ένταξης ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα, αφού η ανεργία ταλαιπωρεί -όχι μόνο τον αλλοδαπό αλλά και τον ημεδαπό πληθυσμό της χώρας από το 2008 και έπειτα, λόγω οικονομικής κρίσης. Πόσο μάλλον σήμερα, στην πρωτόγνωρη εποχή του κορονοϊού και της πανδημίας, κατά την οποία χιλιάδες οικογένειες έμειναν, κυριολεκτικά εν μία νυκτί, χωρίς εισόδημα.

  • Τα τεκμήρια κοινωνικής ένταξης δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική ένταξη. Όμως το πιο κραυγαλέο αυτή τη φορά, που  ξεπερνά τα συνταγματικά δικαιώματα όσων έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Έλληνες πολίτες είναι αυτό που διαβάζουμε στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Ως πρώτο τεκμήριο κοινωνικής ένταξης, δηλαδή απόδειξη για ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, αναγράφεται ο συγγενικός δεσμός με Έλληνα πολίτη, και πιο συγκεκριμένα “...η σύναψη γάμου με Έλληνα/ίδα πολίτη από γεννήσεως (!), η διάρκεια του γάμου καθώς και η απόκτηση τέκνων από τον γάμο αυτό….”. Επιπλέον, “συνεκτιμάται ιδιαιτέρως η σταθερότητα των προαναφερόμενων οικογενειακών δεσμών που συνάπτει ο αλλοδαπός...”

Ας συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και τα εξής: Χθες, Κυριακή 16 Μαΐου 2021, διεξήχθησαν για πρώτη φορά οι εξετάσεις για την επάρκεια γνώσεων για την πολιτογράφηση, όπου από τις 30.000 εκκρεμούσες αιτήσεις δήλωσαν συμμετοχή μόλις 2.465 άτομα, σε επτά εξεταστικά κέντρα σε όλη την χώρα. Φυσικό επακόλουθο η μειωμένη συμμετοχή, μιας και η εξεταστέα ύλη δημοσιεύτηκε πριν ελάχιστες ημέρες, με έναν τεράστιο όγκο θεμάτων (άνω των 900 σελίδων) και ύλη πρωτοφανούς δυσκολίας (διαβάστε την ανακοίνωση σχετικά με την τράπεζα θεμάτων για την εξέταση επάρκειας ελληνικής γλώσσας) . 

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά και ζητάμε την άμεση αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, την ουσιαστική κοινωνική ένταξη και την ουσιαστική προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και την τήρηση του συνταγματικού Δικαίου από την ελληνική πολιτεία. Κάνουμε έκκληση για επαναφορά της διαβούλευσης και του διαλόγου με την κοινωνία.

Αθήνα, Μάιος 2021

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ