Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Αντιρατσιστική Συναυλία για την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη)

Αντιρατσιστική Συναυλία για την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη)

Παρουσίαση της Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα 20/3/2008 από καλλιτέχνες και διοργανωτές της Αντιρατσιστικής Συναυλίας στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού(21 Μάρτη). Επίσης δημοσιευεται το αναλυτικό τελικό πρόγραμμα της αυριανής Συναυλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Αντιρατσιστική Συναυλία της Παρασκευής 21 Μάρτη Σήμερα Πέμπτη 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ από τους διοργανωτές της Αντιρατσιστικής Συναυλίας που θα γίνει αύριο Παρασκευή 21 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, στο Σύνταγμα (Βουλή).

Τη Συνέντευξη Τύπου άνοιξαν εκ μέρους των διοργανωτών ο Θανάσης Κούρκουλας (Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ) και η Λιάνα Μελανδρανιώτη (Καλλιτεχνική επιμέλεια εφημερίδας Εποχή), επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις μεγαλόστομες δηλώσεις κυβερνητικών ή άλλων παραγόντων, οι μετανάστες-ριες και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να αποκλείονται από την κοινωνία μέσα από νόμους και θεσμούς που τους αρνούνται χαρτιά, δικαιώματα και άσυλο και υφίστανται ρατσιστική βία από αστυνομικούς και ρατσιστικές συμμορίες. Παρουσίασαν τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που μετέχουν εθελοντικά στη συναυλία σε μια βραδιά-γιορτή αλληλεγγύης και κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών.

Ο Φρέντι Τσιμπάντι από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών πήρε το λόγο εστιάζοντας στη ρατσιστική αντιμετώπιση που υφίστανται οι μετανάστες που με ευθύνη του κράτους παραμένουν χωρίς χαρτιά, αλλά και τους «νόμιμους» που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να απονομιμοποιηθούν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαδικασία ανανέωσης, να βρουν τα δικαιοόγητικά και να πληρώσουν από την τσέπη τους ένσημα και παράβολα.

Η Λάμια Μπεντίουϊ, καλλιτέχνης από την Τυνησία είπε: «Είμαι 16 χρόνια στην Ελλάδα και από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες στην Ευρώπη. Προσπαθώ μέσα από το τραγούδι να συνεισφέρω όσο μπορώ για να έρθουμε πιο κοντά ντόπιοι και μετανάστες. Η Συναυλία της 21ης Μάρτη, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που χρειάζεται όλοι να τη στηρίξουμε».

Ο Ζίαντ Άνταμ από το Σύνδεσμο Σουδανών Προσφύγων, είπε ότι οι πρόσφυγες φεύγουν από τις χώρες τους εξ’ αιτίας του πολέμου, των εμφυλίων και των διακρίσεων που υφίστανται εκεί, και στα σύνορα της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέο διωγμό και ρατσισμό από τις αρχές που τους ωθούν πάλι πίσω, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ζήτησε άσυλο για τους πρόσφυγες και φιλοξενία σε ανθρώπινα κέντρα υποδοχής, με δυνατότητα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, αντί για τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης – όπως της Λάρισας – που υπάρχουν σήμερα».

Η Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ σύνδεσε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για το ασφαλιστικό και τα ελλείμματα που προβάλλει ως δικαιολογία η κυβέρνηση για τα αντιασφαλιστικά της μέτρα, με την ανασφάλιστη εργασία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά, και απαίτησε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών στη χώρα.
Η Μάρθα Μορολεόν, καλλιτέχνης με Μεξικανική καταγωγή, αναφέρθηκε στο ρατσισμό που βιώνουν οι κοινότητες των Ινδιάνων στο Μεξικό όταν μετακινούνται στις μεγάλες πόλεις, και τον αντίστοιχο ρατσισμό των αρχών εδώ για τους μετανάστες, που – όπως είπε – παντού σε κάνουν να νιώθεις ξένος. «Στην ουρά που πάμε να ανανεώσουμε τις άδειες διαμονής μας χιλιάδες μετανάστες, μας σπρώχνουν, μας φέρονται με αγένεια και μας λοιδωρούν», είπε, αναφερόμενη σε προσωπική της εμπειρία.

Η Λορέτα Μακόλεϊ, από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και δεν μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική Υπηκοότητα, κινδυνεύοντας να γίνουν παράνομα αφού ενηλικιωθούν, και ζήτησε την απόδοση της Ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Ο Στέλιος Τσάφος από το νεανικό ροκ Συγκρότημα ΕΡΙΣΜΑ, είπε ότι ο ρατσισμός υπάρχει σε διάφορες μορφές (φύλο, φυλή, ακόμα και στα μουσικά ρεύματα) αλλά είναι στο χέρι μας να παλέψουμε για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα.

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι από τη YRE-Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», τη Νεολαία του Συνασπισμού, την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (Ελληνικό Δίκτυο), το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, και τη Δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Όλοι έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για την Παρασκευή 21 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα (Βουλή), για να πούμε «Όχι στο Ρατσισμό», και να διεκδικήσουμε «έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους…»

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 21 ΜΑΡΤΗ

Παγκόσμια ημέρα κατά του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Στο Σύνταγμα (Βουλή), στις 6 μ.μ.
Οργανωτική ομάδα Θανάσης 6974363037
Χριστίνα 6972426166 Λιάνα 6977 008829
Ψωμόπουλος 210 8656121 info@irisart.gr

Το
Πρόγραμμα 18.00
Έναρξη 18.15 ΚILOMBO
18:25 Θανάσης Παπακωνσταντίου - μαζί του και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου καθώς και όλο το σχήμα που παίζει με τον Σαββόπουλο , κιθάρα ντράμς μπασο. 18:40
Μαρίζα Κωχ 18 50
Γιάννης Χαρούλης
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

19:00 ΕΛΙΤΡΟΝ - Γιάννης Γιοκαρίνης- Λάκης Παπαδόπουλος
19: 15 Μανώλης Φάμελος-Στάθης Δρογώσης- Μύρωνας Στρατής
19:35 MAGIC DE SPELL
19:45 ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

20:00 Μάρτα Μορολεόν - Αλεχάντρο Ντίαζ
20:10 BATUCA
20:20 Νατάσσα Παπαδοπούλου
20:30 ΔΙΝΗ 20:45 Πάνος Μουζουράκης &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

21.00 ΕΡΙΣΜΑ
21.10 ΕΛΕΛΕΥ
21.20 Πρώτες Γιορτές
21:30 Lopez Lumbu,
21: 40 Clandestinos
21:50 Graviton, &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

22:00 Λάμια Μπεντίουι
22:10 Βασίλης Βασιλάτος «ιστορίες για κρουστά»

Χαιρετισμοί φορέων και αντιρατσιστικά μηνύματα θα υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, στα διαλείμματα εναλλαγής των καλλιτεχνών..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ