Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΡΑΒΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΚΑΡΑΒΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πλούσια είναι τα συμπεράσματα από τις 20ήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, με θέμα «Καραβιές Προσφύγων».

Η πόλη μας είναι πόλη υποδοχής πολλών ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες ταξιδεύουν ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Η ελπίδα τους, τις περισσότερες φορές ναυαγεί, είτε μέσω της βάρκας που τους μεταφέρει, είτε μέσω της αντιμετώπισης τους, από τις αρχές του τόπου μας.

Σε αυτές τις 20 μέρες είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, του Συνήγορου του Πολίτη, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Νομαρχίας, των γιατρών του Ε.Σ.Υ., με εκπροσώπους οργανώσεων αλληλεγγύης από άλλες περιοχές που επίσης είναι περιοχές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπως η Χίος και η Σάμος , με το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και βέβαια με πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην πόλη μας και παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα ανηλίκων στ’ Ανώγεια.

Οι παραπάνω οργανώσεις και φορείς αποδέχτηκαν την πρόσκληση συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις του Στεκιού και πραγματικά η συμμετοχή τους ήταν όχι απλώς ενημερωτική, αλλά άκρως διαφωτιστική και επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους για μια ανθρώπινη ζωή. Αντίθετα η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς για την κράτηση και επαναπροώθηση αυτών των ανθρώπων, έλαμψαν δια της απουσίας τους , ενώ ήταν καλεσμένοι , και είναι απορίας άξιον διότι :

1.  δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν παρόμοια θέματα

2.  αρνήθηκαν άκομψα να συμμετάσχουν σε ένα καλοπροαίρετο διάλογο φορέων και αρχών , που      στόχο είχε τη μίνιμουμ δυνατή συνεννόηση και την τήρηση της νομιμότητας στις περιπτώσεις αυτές. 

Ο στόχος των εκδηλώσεων αυτών ήταν

 • Να ενημερωθούμε για το νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει
 • Να μεταφερθεί εμπειρία από Μ.Κ.Ο. και ομάδες αλληλεγγύης
 • Να βρεθεί τρόπος πρόσβασης στους χώρους κράτησης
 • Να εντοπιστούν οι αδυναμίες στον τρόπο δράσης
 • Να οργανωθεί Πανελλαδικό Δίκτυο των ομάδων αλληλεγγύης

Τα συμπεράσματα ήταν

  1. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ικανό να εξασφαλίσει την ενημέρωση για τα δικαιώματα όποιων εισέρχονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας. Επίσης είναι ικανό να εξασφαλίσει τη νομική συνδρομή σε όποιον το επιθυμεί. Τέλος είναι σύννομο οι οργανώσεις αλλυλεγγύης να επισκέπτονται τους χώρους κράτησης.
  2. Η παραπάνω ισχύουσα νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στην πόλη μας για τον απλούστατο λόγο ότι η Αστυνομική Διεύθυνση, καταφεύγοντας στο «γράμμα του νόμου» και παραγνωρίζοντας το χαρακτήρα των προθέσεων όλων των φορέων και οργανώσεων, απαγορεύει αδιακρίτως την πρόσβαση στους χώρους κράτησης.
  3. Μετά από σύσκεψη που έγινε στο κλείσιμο των εκδηλώσεων, υπογράφηκε πρακτικό στο οποίο συμφωνείται η από κοινού προσπάθεια εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας και η δημιουργία επιτροπής, η οποία θα έχει το χαρακτήρα εκπροσώπησης όλων των φορέων και οργανώσεων απέναντι στους κρατικούς φορείς.
  4. Η δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου υποστήριξης και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι άμεσος στόχος και σύντομα θα γίνει η πρώτη προπαρασκευαστική Πανελλαδική Συνέλευση.
  5. Οι έλληνες και οι μετανάστες απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας». Και αυτό αποδείκτηκε και μέσα από τη μαζική συμμετοχή στις 20ήμερες εκδηλώσεις αλλά και από τη συμμετοχή στην πολυπολιτισμική γιορτή που έγινε στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, με μουσική, χορό, ποτό και φαγητό  την περασμένη Παρασκευή (17-11-06).

Θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό ότι επειδή πιστεύουμε ότι καμιά ζωή δεν είναι λαθραία , η προσπάθεια μας αυτή έχει σαν κύριο στόχο οι εισερχόμενοι πολίτες άλλων χωρών στη χώρα μας να μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, να τους επιτρέπεται να τα ασκούν και η πολιτεία να εφαρμόζει το νόμο. Στην προσπάθεια μας αυτή η εθελοντική συμμετοχή και συνεισφορά και άλλων που θα δυναμώσει τη φωνή μας, είναι η καλύτερη προσφορά.

Χανιά  24-11-06

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ