Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

το Εθνικό Παρατηρητήριο του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

το Εθνικό Παρατηρητήριο του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Τετάρτη 23/1/2008, ώρα 12:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε αντιπροσωπεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ΕΝΩΣΗ-KEMO).

Ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου κ.Μίλτος Παύλου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου για το έτος 2007 σχετικά με το Ρατσισμό και τις Διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και την Ετήσια Έκθεση 2007 του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA).

Συζητήθηκε με τον Πρόεδρο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οργανωμένης ρατσιστικής βίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και επιχειρήθηκαν ερμηνείες του φαινομένου. Επισημάνθηκε η χρονική σύμπτωσή του με την είσοδο στη Βουλή ενός ακροδεξιού κόμματος, το οποίο ανάμεσα στα άλλα υπαινίχθηκε ότι μπορεί οι μετανάστες εργάτες να έβαλαν τις φωτιές στην Πελοπόννησο.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ανησυχεί για την απήχηση που μπορεί να βρίσκουν οι ακραίες φωνές και ο ρατσιστικός λόγος, ενώ επιβεβαίωσε την ευαισθησία του για την ανάγκη της πλήρους ένταξης των μεταναστών και της έμπρακτης αναγνώρισης και σεβασμού της συμμετοχής τους στην οικονομία και στην κοινωνία. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη δική του εμπειρία ως μετανάστης και στην ανάγκη να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα ρατσισμού, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σημαντική στροφή της ελληνικής κοινωνίας στην αναγνώριση της συμβολής των μεταναστών και για την ωριμότητά της να διαμορφώσει μια παραγωγική κοινή συμβίωση.

Από πλευράς Παρατηρητηρίου επισημάνθηκαν επίσης:
- Η κατάσταση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, των ανηλίκων και ιδιαίτερα εκείνη που διαμορφώνεται στο λιμάνι της Πάτρας,
- Η καθοριστική σημασία της εκπαίδευσης, ενόψει της παρεμπόδισης, αντί της ενθάρρυνσης και διάδοσης, καλών πρακτικών όπως στην περίπτωση του σχολείου της Γκράβας,
- Η ανάγκη για εγρήγορση της πολιτείας, τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και του δικαστικού σώματος και της αστυνομίας, απέναντι στο ρατσισμό,
- Η ανάγκη για μεταρρύθμιση της πολιτικής ιθαγένειας και δυνατότητας πλήρους ενσωμάτωσης και με την απόδοση της ιδιότητας του πολίτη στους μακροχρόνια διαμένονες μετανάστες, και στις νέες γενιές μεταναστών που χτίζουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και το γεγονός ότι οι νέες γενιές συμβιώνουν αρμονικά με τους μετανάστες συνομήλικούς τους, συμφώνησε στην ανάγκη για γενναίες αποφάσεις που θα ενθαρρύνουν την πλήρη ένταξη των μεταναστών.

Τέλος, συνεχάρη το Παρατηρητήριο για το έργο του, το οποίο παρακολουθεί από κοντά, και εξέφρασε την επιθυμία για τακτική επικοινωνία.
Το ΕΘΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία είναι ο εθνικός φορέας καταγραφής και αναφοράς για τα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών και των μειονοτήτων. Οι εκθέσεις του υποβάλλονται στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (EU Fundamental Rights Agency) και προμηθεύουν στοιχεία για την συγκριτική ανάλυση αυτών των φαινομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

The Hellenic League for Human Rights (HLHR) and the Research Centre for Minority Groups (KEMO) are long standing partners in scientific, academic research and public discourse and intervention. As key actors in their respective fields in Greece, HLHR and KEMO provide unique and innovative perspectives in the thematic areas of fundamental rights, rights of immigrants and minorities and related social phenomena, such as racism, discrimination and social inclusion/exclusion.

The HLHR-KEMO NFP cooperates closely with the Greek Ombudsman and the Greek Forum of Migrants, as RAXEN subcontracting partners.

For the profile of the HLHR-KEMO and Partners see:

https://www.hlhr.gr/hlhr-kemo/profile.htm#hlhr%20profile

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ