Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΟΦΙΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ παρουσίασε το πρώτο του έργο

ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΟΦΙΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ παρουσίασε το πρώτο του έργο

Φιλοδοξούμε ότι ό Σύλλογός μας θα αποτελέσει μια "Γέφυρα" ελληνορωσικής φίλιας και συνεργασίας, σημειώνουμε πως η ιδέα του Συλλόγου μας, που είναι νεοσύστατος και λειτουργεί μόνο επτά μήνες, Γεννήθηκε αυθόρμητα από μια κοινή ομάδα ρωσόφωνων και Τρικαλινών πολιτών αφενός για να φέρει κοντά και να ενώσει όλους τους ρωσόφωνους – μετανάστες, Ρώσους, Ουκρανούς, Λευκορώσος και λοιπούς ρωσόφωνους που προέρχονται απ’ τις 15 Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ζουν στα Τρίκαλα και αντιμετωπίζουν λίγο ή πολύ κοινά προβλήματα και, αφετέρου, να είναι σημείο αναφοράς για τους Τρικαλινούς Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που ενδιαφέρονται και νιώθουν φίλοι του ρωσικού πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια.

Οι βασική ιδρυτικοί στόχοι του Συλλόγου μας είναι:

1. η ανάπτυξη και η σύσφιξη των δεσμών, η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του,
2. η διατήρηση, η καλλιέργεια και η διάδοση των πολιτιστικών – ιστορικών παραδόσεων, της ρωσικής γλώσσας, των ηθών και εθίμων των χωρών προέλευσής μας τόσο σε μας τους ίδιους, όσο και ευρύτερα στην τρικαλινή κοινωνία, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων,
3. η ανάπτυξη της ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας, διάδοση της ρωσικής γλώσσας στους Τρικαλινούς και αντιστρόφως, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας απ’ τους νεόφερτους ρωσόφωνους,
4. η βοήθεια για κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των μεταναστών-μελών και η στήριξη τους σε διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας σε συνεργασία με τους αρμόδιους κοινωνικούς, δημοτικούς και κρατικούς φορείς και οργανισμούς.
5. η καλλιέργεια και η διάδοση της ιδέας της πολυπολιστισμικότητας και της ειρηνικής συμβίωσης φυλών και λαών.

Η βασική προτεραιότητα του Συλλόγου μας είναι η οργάνωση λειτουργίας παιδικού τμήματος, στο οποίο, μέσα απ’ τα παιχνίδια, τα παιδία θα έχουν την πρώτη επαφή με την ρωσική γλώσσα, την παραδοσιακή λαϊκή μουσική και την κουλτούρα της Ρωσίας.

Ο Σύλλογός μας συστάθηκε πριν επτά μήνες. Αρχικά συμμετείχαν σ’ αυτόν εικοσιτέσσερα μέλη. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 70 μέλη. Δεν είναι όλοι Ρώσοι ή Ρωσόφωνοι. Στον σύλλογο υπάρχουν και Ρωσόφιλοι. Άνθρωποι που αγαπούν τη Ρωσική κουλτούρα, είτε μέσα από τα διαβάσματα τους, είτε μέσα από επισκέψεις τους στη Ρωσία, είτε μέσα από τη μουσική και τις τέχνες.

Η πρώτη επαφή του ευρύ κοινού των Τρικάλων με τον Σύλλογο έγινε στις 13 Ιανουαρίου. Ο Σύλλογός μας διοργάνωσε τη Βράδια Ρωσικής Μουσικής και Ποίησης, που ήταν βράδια γνωριμίας με την Ρωσική μουσική, την Ρωσική μελοποιημένη ποίηση και την Ρωσική κουζίνα. Ήταν ένα μικρό δείγμα της Ρωσικής παραδοσιακής μουσικής, με μπαλαλάικα, μελοποιημένη ποίηση από τους μεγαλύτερους Ρώσους ποιητές, ερμηνευμένη από τις καθοριστικές φωνές τραγουδιστών της Ρωσίας.

Η ημερομηνία δεν ήταν καθόλου τυχαία. Στη Ρωσία γιορτάζουν την παλιά Πρωτοχρονιά. Είναι ένα έθιμο που κρατάνε μόνο οι Ρώσοι. Εκείνη την ημέρα στη Ρωσία οριστικά ξεπροβοδούν το παλιό το έτους και υποδέχονται την καινούργια χρόνια. Είναι μια ιδιαίτερη γιορτή, που εμφανίστηκε και καθιερώθηκε στη ζωή του λαού μετά το πέρασμα από το παλιό ημερολόγιο στο καινούργιο.

Με αυτή τη βραδιά εμείς θέλαμε να κάνουμε μια καλή αρχή με τους Τρικαλινούς, ώστε οι άνθρωποι που κατάγονται από την Πρώην Σοβιετική Ένωση να θυμηθούν τις ρίζες τους. Την αφιερώσουμε σε Τρικαλινούς Έλληνες- καλεσμένους, για να πάρετε μια μικρή γεύση από τη ρωσική κουλτούρα και το ρωσικό φολκλόρ. Την αφιερώσουμε και σε όλους τους Έλληνες της πρώην Σ.Ε. για του οποίους αυτή επί αρκετές γενιές ήταν η πραγματική τους πατρίδα.

Η Βράδια σημείωσε επιτυχία. Στην είσοδο τους καλεσμένους καλωσόριζε μια κοπέλα, ντυμένη με παραδοσιακή ενδυμασία, σύμφωνα με τη ρωσική παράδοση, με ψωμί και αλάτι. Ο συνδυασμός του ψωμιού και του αλατιού ήταν συμβολικός για τη ρωσική παράδοση. Το ψωμί συμβολίζει το πλούτο και την τύχη, ενώ το αλάτι προσέχει τον άνθρωπο από εχθρικές δυνάμεις και επιρροές. Στο ρωσικό δείπνο τρώγανε ένα κομματάκι ψωμί με αλάτι στην αρχή του δείπνου και στο τέλος του, για να είναι ευτυχισμένοι στο μέλλον. Όταν ο οικοδεσπότης του σπιτιού κερνούσε τον καλεσμένο ψωμί και αλάτι, αυτό συμβόλιζε την καλή τους σχέση και εμπιστοσύνη.

Το Σύλλογό μας παρουσίασε ο συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, κ. Βάιος Φασούλας, ο οποίος πήρε το 1ο Βραβείο Λογοτεχνίας από την Πνευματική Εστία του Παναγιώτη Τρανούλη (Αθήνα). Έχοντας άριστη γνώση του θέματος έκανε μνεία στα προβλήματα των μεταναστών...

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διελάμβανε προβολή φωτεινών διαφανειών και βίντεο με εικόνες από τη Ρωσία: τα τοπία της φύσης και αρχιτεκτονικά μνημεία, πολλά παραδοσιακά σουβενίρ, όπως τα περίφημα αυγά Φαμπερζέ και το σαμοβάρι, την μπαλαλάικα και τα πολύχρωμα παραδοσιακά ρωσικά μαντίλια, την ματριόσκα και κούκλες με εθνικές ενδυμασίες, διάφορα ξύλινα σκεύη, πιατικά και κουτάλια ζωγραφισμένα σε αποχρώσεις πράσινες, καφέ και κόκκινες που λέγονται χοχλομά, διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από τον φλοιό της σημύδας και τα ζωγραφισμένα λουστρίνια κουτάκια, που οι παραμυθένιες υποθέσεις τους προσωποποιούνε την ομορφιά της ρωσικής φύσης και των λαϊκών παραμυθιών.

Ακούστηκαν αποσπάσματα από το επικολυρικό ποίημα του Πούσκιν, καθώς και τα τραγούδια βασισμένα στο ποιητικό έργο μεγάλου Ρώσου ποιητή Σεργκεί Γεσένιν. Επίσης, ρωσική μουσική σε μοντέρνα εκτέλεση και άσματα της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, από την πρώτη της δισκογραφική δουλεία, που περιελάμβανε 12 λαϊκά ρωσικά τραγούδια, σε στοίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που έκανε ελεύθερη απόδοση από τη Ρωσική γλώσσα.

Στους χαλεπούς καιρούς του σήμερα, γκρίζους αν όχι μαύρους, που μαστίζουν την ανθρωπότητα, η θερμή φιλία των παραδοσιακών – πολιτιστικών αξιών, που είναι ο στόχος και του Συλλόγου μας, καλλιεργούν πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, δεν πρέπει να έχει. Και αυτό ακριβώς πρέπει να είναι σύνθημα και σκοπός για όλες τις κοινωνίες του κόσμου. Αυτό αποτελεί το «αντίπαλο δέος» έναντι του ρατσισμού. Αυτό μας σπουδάζει την αγάπη, το σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη στο συνάνθρωπό μας και γενικότερα των λαών. Αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς και ανάταση ψυχής.

Ο σύλλογος «Ρωσόφωνων και Ρωσόφιλων Νομού Τρικάλων» ευχαριστεί όλους του Τρικαλινούς για συμμετοχή, υποστήριξη και βοήθεια στην υλοποίηση της Βραδιάς και στα επόμενά μας σχέδια και πληροφορεί ότι οργανώνει προσεχώς μια βδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου (Μάρτιος) και την Εκδήλωση, αφιερωμένη στην παγκόσμια Ημέρα της Νίκης των λαών κατά του φασισμού στις 9 Μαΐου με θέμα «ΟΧΙ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ».

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ