Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων
Με δεσμεύσεις για θετικές δράσεις σε ότι αφορά στη μεταναστευτική πολιτική που σχεδιάζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκλεισε το 1ο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, που έγινε 3- 5 Οκτωβρίου από το Δήμο Βύρωνα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.
Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς υποσχέθηκε το Φεστιβάλ να αποτελέσει θεσμό για την πόλη με απτά -κάθε χρόνο- αποτελέσματα και μέσω ΤΕΔΚΝΑ να προωθηθεί η πρωτοβουλία και σε άλλους δήμους.
"Οι δήμοι", τόνισε ο Δήμαρχος Βύρωνα, "είναι η πύλη εισόδου των μεταναστών στη χώρα και η πρώτη επαφή τους με την διοικητική δομή της. Οι μετανάστες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου. Η επίλυση των προβλημάτων τους είναι το στοίχημα της δημοκρατίας μας».
Ο Δήμαρχος Βύρωνα, αναφέρθηκε στην ευρέως διαδεδομένη στις ευρωπαϊκές χώρες, εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινόμενου και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνική ένταξή τους: Δημιουργία τοπικών συμβουλίων μεταναστών και ειδικών δημοτικών υπηρεσιών (πληροφόρησης, διαλόγου, συμβουλευτικής, εξυπηρέτησης τους). Συνεργασίες των δήμων με σχετικές με το ζήτημα ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανταλλαγής Ορθών Πρακτικών σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.
Τέλος δεσμεύτηκε -αφού εξετάσει το νομικό πλαίσιο- να εγγράψει στα δημοτολόγια του δήμου παιδιά μεταναστών.
Στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και στην αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στα δρώμενα του τόπου που ζουν, αναφέρθηκε και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι εκπρόσωποι του κόμματος και ομιλητές Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριαννός και Πάνος Τριγάζης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο με την συνοδό του από την Σιέρα Λεόνε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή -μέσω των ερευνών και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν, να γνωρίσουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δεύτερη γενιά μεταναστών. «Πάνω από 200.000 είναι αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας και μετά τα 18 τους, χαρακτηρίζονται παράνομα. Είναι παιδιά «φαντάσματα». Πρέπει να σταματήσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν ένσημα για να δικαιολογήσουν την διαμονή τους διαφορετικά θα απελαθούν», σημειώσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμετ Μοαβία αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Ν. Χαρδαλιά επισήμανε ότι όλες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέχρι στιγμής για την μεταναστευτική πολιτική γίνονται χωρίς την συμμετοχή των συλλογικών οργάνων τους.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρος Ζαβός, μίλησε για τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προωθήσει δράσεις για την ένταξη των μεταναστών, όπως η συμμετοχή τους σε συλλόγους ή σωματεία με το υπάρχον πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο έγγραφο, καθώς και η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές για όσους αποκτούν άδεια «επί μακρόν διαμένοντος».