Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Παρέμβαση του ΕΦΜ για την ενδυνάμωση των μεταναστευτικών οργανώσεων

Παρέμβαση του ΕΦΜ για την ενδυνάμωση των μεταναστευτικών οργανώσεων

Στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, χρόνια τώρα προσπαθούμε συνεχώς να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα μετά τη νομιμοποίηση είναι η πληροφόρηση. Λίγοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν. Στο αίτημα αυτό υπήρξαν φορείς που μας υποστηρίξανε κι έγινε αίτημα σταθερό, δηλαδή να υπάρχουν κέντρα πληροφόρησης για τους μετανάστες.

Πράγματι, έχουν γίνει κάποια κέντρα όπως με το πρώτο EQUAL, αλλά από την ώρα που ανοίξανε μέχρι και που έκλεισαν δεν γνώριζε κανείς για τα κέντρα αυτά. Το πρόβλημα δεν είναι στην προσωρινότητα τους, αλλά στο περιεχόμενο και την ποιότητα της δουλειάς που προσέφεραν. Το πρόβλημα παρέμεινε, το ΕΦΜ ασχολήθηκε αποφασιστικά με το θέμα αυτό.

Η μέθοδος που διάλεξε το ΕΦΜ:

εφάρμοσε ένα σύστημα προκειμένου να συμβάλει στη λύση του προβλήματος.

1) Με εβδομαδιαία συνεδρίαση των οργανώσεων που ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη. Η σκέψη είναι: όταν ενημερώνουμε τους αρχηγούς των οργανώσεων, περιμένουμε αυτοί να ενημερώνουν τα μέλη των δικών τους οργανώσεων. Αυτό το σύστημα δημιούργησε στην πραγματικότητα ένα σύμβουλο μεταναστών σε κάθε κοινότητα.

2) Να πιέζουμε το Υπουργείο Εσωτερικών να παίρνει μέτρα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, όπως η πρόταση μας, που είναι το Web Site για να υποστηριχτούν οι 28 εφημερίδες των μεταναστών, πιστεύουμε ότι καλύπτουν 50.000 άτομα και αν βρουν υποστήριξη θα μπορούν να καλύψουν μέχρι και 200.000 άτομα σε ένα χρόνο.

Αυτή η κατάσταση ήταν σημαντικός λόγος για να συμμετέχουμε στο EQUAL με μια συγκεκριμένη ιδέα, να λειτουργήσει αυτό το κέντρο και ήμασταν αποφασισμένοι να μην λειτουργήσει τυπικά όπως οι προηγούμενες εμπειρίες που δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο δεύτερος λόγος να μπούμε σε αυτή την εμπειρία είναι ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εργασίας. Εδώ είναι κι η επιθυμία του ΕΦΜ να συνεργαστεί με το συνδικαλιστικό κίνημα, που πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει πολλά για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Από την πρώτη μέρα αξιοποιήσαμε την εμπειρία του ΕΦΜ που απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια, μετέφερε όλες τις λειτουργίες του ΕΦΜ μέσα στο κέντρο όπως την εβδομαδιαία συνεδρίαση, η παραχώρηση του χώρου σε όποια οργάνωση χρειάζεται να κάνει κάποιες δραστηριότητες, όπως στην κοινότητα της Τανζανίας όταν χρησιμοποίησε το χώρο για την έκδοση διαβατηρίων από το προξενείο. Πάνω από 170 Τανζανοί περάσανε από τα γραφεία μας και πληροφορήθηκαν και για το κέντρο.

Ο χώρος είναι ανοιχτός και για ελληνικές οργανώσεις όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τους μετανάστες όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR) που συμμετείχαν 13 οργανώσεις με εκπρόσωπο από το Βέλγιο και ήταν ευκαιρία να ενημερωθούν από εμάς για το θέμα ρατσισμού. Το λέμε αυτό για να καταλάβετε πως δεν είναι μόνο η νομιμοποίηση που πρέπει να μας απασχολεί, αλλά κι άλλες πτυχές της ζωής των μεταναστών που είναι σημαντικές.

Παραχώρηση του χώρου σε μεικτές ομάδες όπως είναι η επιτροπή για την έκδοση του πιστοποιητικού γεννήσεως. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν 19 οργανώσεις και η Ένωση Αφρικανών Γυναικών παίζει πρωταρχικό ρόλο. Αυτή η επιτροπή θέλει να κάνει γνωστό στην ελληνική κοινωνία το πρόβλημα με το πιστοποιητικό. Δηλαδή ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό γέννησης, που είναι κάτι διαφορετικό από τη ληξιαρχική πράξη.

Η ανάγκη να βγει αυτή η πληροφόρηση προς τα έξω έγινε κίνημα με δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα, πολλές συνεντεύξεις τύπου, κι έγινε θέμα σε διάφορες εφημερίδες. Και το ποιο σημαντικό είναι η συσπείρωση των γυναικών μεταναστριών.

Στο κέντρο μας απευθύνονται για πληροφορίες όλο και πιο συχνά εκπρόσωποι των ΜΚΟ και σημαντικών κοινωνικών φορέων, όπως από την Ακαδημία Αθηνών, το ΙΜΕΠΟ, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας κλπ., βουλευτές και ευρωβουλευτές από διαφορετικά πολιτικά σχήματα. Εκπρόσωποι του Φόρουμ Μεταναστών προσκλήθηκαν δύο φορές από την Ελληνική Βουλή.

Άλλη τη προσέγγιση τη χρησιμοποιούμε για να ωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που δίνονται από τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Χρησιμοποιήσαμε την ευκαιρία από το πρόγραμμα Solid, που υλοποιείται από το ENAR, και επικοινωνήσαμε με όλους τους εκπροσώπους των οργανώσεων μας, ενθαρρύνοντας τους να ταξιδεύουν στη Βουδαπέστη. Παρόλο που δεν μπόρεσαν γιατί δεν βοήθησε η πρεσβεία της Ουγγαρίας, δημιούργησε κινητικότητα στο κέντρο και συνεχίζει να έρχονται στο κέντρο και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του. Σκοπός μας μέσα από αυτή την εμπειρία ήταν να βοηθήσουμε τις οργανώσεις μας, και τα ενεργά μέλη να δικτυωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να πληροφορηθούν για ζητήματα της μετανάστευσης που συζητούνται σε αυτά τα δίκτυα.

Υπάρχουν κι άλλες ανάγκες που πρέπει να αντιληφθεί γρήγορα ο σύμβουλος, που δεν έχει άμεσα σχέση με την πληροφόρηση άλλα αποτελούν αφορμή για ουσιαστική πληροφόρηση, όπως η περίπτωση του Συλλόγου Ιρακινών, που απευθύνθηκαν σε μας να βρουν γήπεδο για την ποδοσφαιρική τους ομάδα. Ο σύλλογος αυτός δεν ήταν μέλος του ΕΦΜ κι ούτε ξέρανε για το κέντρο. Κι έτσι ήταν ευκαιρία να πλησιάσουμε αυτή την ομάδα.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες. Αλλά ασχοληθήκαμε παράλληλα, έντονα, με ατομικές περιπτώσεις, άλλωστε το επιβάλει και το πρόγραμμα. Πέρα από αυτά τα γνωστά θέματα, (η νομιμοποίηση, ασφάλιση κλπ.) βρήκαμε ότι υπάρχουν κι άλλες ανάγκες όπως η ζήτηση εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Η απόφαση μας από την αρχή ήταν να μην ακολουθήσουμε τον κλασικό τρόπο της παραπομπής τω αιτούντων σε άλλους φορείς, άλλα να οργανώσουμε εμείς τα μαθήματα. Η σκέψη ήταν ότι αυτό θα βοηθήσει το κέντρο στην προέλευση των μεμονωμένων μεταναστών στο χώρο μας και την ίδια στιγμή να έχουμε την ευκαιρία να τους ενημερώνουμε.

Παρόλο που δεν είχαμε καθόλου εμπειρία, καταφέραμε να βρούμε έλληνες εθελοντές δασκάλους και να εγγραφούν πάνω από 100 άτομα σε ένα μήνα.

Πήγαμε παραπέρα με το να ανοίξουμε τάξεις εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους χώρους των κοινοτήτων όπως της κοινότητας Σιέρα Λεόνε, που διαθέτει χώρο κοντά μας. Στο κέντρο μας επιτρέψαμε να γίνει και γάμος και Μπαιράμ, που είναι η γιορτή των μουσουλμάνων.

Όσο κι αν φαίνονται αυτά ωραία και καλά, εμπεριέχουν κάποιους κίνδυνους. Από την άποψη ότι οι σύμβουλοι, στην προσπάθεια τους να εξυπηρετούν τον κόσμο, οδηγούνται σιγά-σιγά να ανοιχτούν σε πολλές δραστηριότητες. Στο σημείο πέρα των δυνατοτήτων τους. Για αυτό ένα σημαντικό πράγμα που αποκομίσαμε είναι να μη μπούμε σε καινούριες δραστηριότητες χωρίς προγραμματισμό και προμελετημένες κινήσεις. Για αυτό καθιερώσαμε εβδομαδιαία συνάντηση των συμβούλων και του συντονιστή του ΕΦΜ όπου ανταλλάζουμε μεταξύ μας τις εμπειρίες, αξιολογούμε τις δραστηριότητες μας και παίρνουμε αποφάσεις για την συνέχεια. Αυτό το μέτρο απέδειξε ότι είναι σημαντικό για την εσωτερική μας οργάνωση και αλληλεπίδραση.

Η ουσία που ψάχνουμε στην πραγματικότητα είναι να βρούμε σύστημα και περιεχόμενο πληροφόρησης μεταναστών. Νομίζουμε έχουμε πετύχει πολλά, άλλα χρειάζεται ακόμα χρόνος και προσπάθεια για να πάμε μπροστά, για ποιο σημαντικά αποτελέσματα.

Επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει άμεση κι οργανική σύνδεση μεταξύ δικών μας κέντρων. Βεβαίως μιλάμε μεταξύ μας, ανταλλάζουμε πληροφορίες με ε-μαιλ κλπ., αλλά δε φθάσαμε στο σημείο να έχουμε συστηματική μέθοδος. Το δεύτερο: όπως γνωρίζεται το ΕΦΜ είναι δίκτυο με μεγάλη εμπειρία στην δικτύωση των μεταναστευτικών οργανώσεων. Η δικτύωση των εφτά κέντρων μας μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην κοινή προσπάθεια να πάμε παραπέρα προς μια καλύτερη οργανωμένη μορφή και αντιπροσωπευτική με την οργάνωση Πανελλαδικού Συνεδρίου όλων των οργανώσεων των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Όπως γνωρίζεται, έχουμε Wep Site, μια προχωρημένη ιστοσελίδα, που φιλοδοξούμε να ενισχύσει την δικτύωση των οργανώσεων με άμεσο και φθίνω μέσο κι η συμβουλή των κέντρων μας είναι σημαντική, παρέχοντας της ειδήσεις των τοπικών μεταναστευτικών οργανώσεων, μέχρι να μάθουν αυτή μόνη τους να αναλάβουν αυτή τη δουλειά αργότερα.

Για την ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Βόλου 8/11/2006
Δήμητρα Μάλλιου
Σύμβουλος μεταναστών του Κέντρου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών
Μέλος της συντονιστικής του ΕΦΜ Εκπρόσωπος του Πανελλαδικού Δικτύου Γυναικών Μεταναστριών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ