Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ για τη ρατσιστική βία 2024

ΟΔΗΓΟΣ για τη ρατσιστική βία 2024

Βρείτε παρακάτω σε πολλές γλώσσες έναν ενημερωμένο οδηγό αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στο Ρατσισμό ENAR:

Με αφορμή το εργαστήριο/ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία του ΕΦΜ, με τις μεταναστευτικές κοινότητες-μέλη του σωματείου μας, σχετικά με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, εκδόθηκε σε πολλές γλώσσες ο παρακάτως οδηγός αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας:

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ: Όταν ο δράστης στοχοποιεί το θύμα λόγω της φυλής, του χρώματος, της εθνικής ή εθνοτικής του καταγωγής, της θρησκείας, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή των χαρακτηριστικών φύλου.

Βασικές μορφές ρατσιστικής βίας:

Έγκλημα μίσους ( ή ρατσιστικό έγκλημα) είναι οποιοδήποτε έγκλημα* με ρατσιστικά χαρακτηριστικά όπως τα παραπάνω (Αρ.82Α του Ποινικού Κώδικα).

Ρητορική μίσους είναι οποιαδήποτε δημόσια μορφή έκφρασης λόγου που προάγει ή προκαλεί διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες στο ρατσισμό κοινωνικές ομάδες και προσδιορίζονται με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά. (Η ποινική μορφή βρίσκεται στο Αρ.1 του Ν.927/1979, όπως ισχύει έως σήμερα).

* έγκλημα: ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη, απειλή, φθορά, βιασμός, ασέλγεια, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπή, ληστεία, εμπρησμός, διακεκριμένη φθορά, εξύβριση και έργω εξύβριση, διατάραξη οικιακής ειρήνης κ.λπ.

Το έγκλημα μίσους τιμωρείται βαρύτερα.

Η ρητορική μίσους δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα.

Οι καταγγελίες σώζουν ζωές! Ενημερώσου:


ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ ή ΜΑΡΤΥΡΑΣ και κινδυνεύεις ΑΜΕΣΑ;

 • Κάλεσε το 100 (άμεση δράση Ελληνικής Αστυνομίας)

ΔΕΝ κινδυνεύεις άμεσα;

 • Κάλεσε στο 11414 (24ωρη πανελλαδική γραμμή καταγγελιών). Κατήγγειλε ακόμα και ΑΝΩΝΥΜΑ.
 • Κάλεσε στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας: 2106476750 ή στείλε email: hatecrimesunit@astynomia.gr | Επισκέψου απευθείας τα γραφεία της υπηρεσίας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα, 6ος όροφος, πλησίον μετρό Αμπελόκηποι)
 • Στείλε online μήνυμα στο ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ - RVRN: https://rvrn.org/el/contact-us/
 • Κάλεσε ένα μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ - RVRN  (π.χ. το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, 2108831620, ή στείλε email: info@migrant.gr)
 • Επικοινώνησε με την HIAS Ελλαδος: παρέχει δωρεάν νομική & ψυχολογική υποστήριξη σε θύματα ρατσιστικής βίας, με διερμηνέα σε διάφορες γλώσσες: Φαρσί 6947 680368, Γαλλικά-Ουκρανικά 6942 248387, Αραβικά-Αγγλικά 6944 134335

ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙΣ;
ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ;

 • Κάλεσε στο 11414  ή στο 210647675 (Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας) και ενημέρωσέ τους. Θα σε προστατέψουν. Πλέον, τα θύματα ρατσιστικής βίας και οι ουσιώδεις μάρτυρες προστατεύονται βάσει νόμου (Αρ. 41 Ν.3907/2011), και εκδίδεται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (Ν. 19Α Ν.4251/2014). Η υπηρεσία μπορεί να σας συνοδέψει με ασφάλεια μέχρι τα γραφεία της.
 • Αν δεν επιθυμείς να επικοινωνήσεις με κρατικό φορέα, ζήτα από κάποιο φίλο να μεσολαβήσει ή από την κοινότητά σου, και κάλεσε στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ή σε άλλο μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας - RVRN.
 • ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
  ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ως προσωρινό αποδεικτικό ταυτότητας, για τυχόν αστυνομικούς ελέγχους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

 1. Αν ο δράστης είναι αστυνομικός ή δημόσιος υπάλληλος, τηρείται η ίδια διαδικασία από τις υπηρεσίες.
 2. Αν το συμβάν λάβει χώρα π.χ. σε λεωφορείο ή στο δρόμο, οι υπηρεσίες ερευνούν το περιστατικό & μπορούν να εντοπίσουν τον δράστη.
 3. Μπορείς να καταγγείλεις μέχρι και 3 μήνες μετά το περιστατικό.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ bullying - ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Τί κάνω;
Εαν δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα από το ίδιο το σχολείο, και εφόσον ο γονέας δεν επιθυμεί να καταγγείλει επίσημα το περιστατικό (μήνυση), μπορείτε να καλέσετε στο 11414 ή σε ένα μέλος του Δικτύου RVRN για να λάβετε καθοδήγηση. Ακόμα κι αν ο δράστης είναι ενήλικας (δάσκαλος, διευθυντής ή γονέας), μπορεί να γίνει σύσταση από την Ελληνική Αστυνομία προς τη διεύθυνση του σχολείου (ακόμα και χωρίς κατάθεση μήνυσης).


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ σε μορφή pdf:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΑΓΓΛΙΚΑ

ΓΑΛΛΙΚΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ

ΑΛΒΑΝΙΚΑ

ΓΕΩΡΓΙΑΝΑ

ΑΡΑΒΙΚΑ

ΦΑΡΣΙ

ΟΥΡΝΤΟΥ

 


 

⸙ Παραγωγή του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών με την υποστήριξη του ENAR European Network Against Racism (2023 - 2024)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ