Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Το ΕΦΜ ζητα την υποστήριξη του Μεταναστευτικού Τύπου

Το ΕΦΜ ζητα την υποστήριξη του Μεταναστευτικού Τύπου

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών κάλεσε το Υπουργειο Εσωτερικων, κόμματα, συνδικάτα και ΜΚΟ να υποστηρίξουν τον Μεταναστευτικό Τύπο διευκρίνοντας ότι οι εφημερίδες που εκδίδουν οι μετανάστες στην Αθήνα και επαρχεια αποτελουν το μοναδικο μεσο πληροφορηση

Το ΕΦΜ ζητα απο την ΥΠΕΣ, κόμματα, συνδικατα και ΜΚΟ να υποστηρίξουν του Μεταναστευτικού Τύπου Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών κάλεσε το Υπουργειο Εσωτερικων, κόμματα, συνδικάτα και ΜΚΟ να υποστηρίξουν τον Μεταναστευτικό Τύπο διευκρίνοντας ότι οι εφημερίδες που εκδίδουν οι μετανάστες στην Αθήνα και επαρχεια αποτελουν το μοναδικο μεσο πληροφορησης για τους μεταναστες.

Σ’ ανακοίνωσε που εξεδωσε στις 12 Φλεβέρη υποστήριξε οτι ο αριθμος των εφημερίδων που εκδίδουν οι μετανάστες στην Αθήνα μόνο εφτασε στο 26 εφημερίδες πράγμα που αποδεικνύει την ανάγκη που έχει το μεταναστευτκό κοινό από την μια και την σοβαρή έλλειψη της πληροφόρηση από την άλλη Το ΕΦΜ σημειώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες και το προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτές, ζήτησε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης των μεταναστών στην πληροφορία, να αναγνωριστούν οι μετανάστες μεταναστριες δημοσιογράφοι των όπως οι συνάδελφοί τους οι Έλληνες ώστε να μπορούν και κάνουν την δουλειά τους (πχ. Να συναντήσουν τους επεύθυνους στις διάφορες υπηρεσίες) με σκοπό την έγκηρη και σωστή πληροφόρηση. Να οργανωνονται σεμινάρια με φορείς όπως το ΑΘΕ, με σκοπό να καλυτερέψει η ποιότητα της δουλειάς των αλλοδαπών δημοσιογράφων που εργάζονται στις εφημερίδες αυτές. Τέταια προγράμματα μπορούν να οργανώνοται στα πλαίσια την πολιτικής της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Να διευκολυνθεί η διαδικασία ώστε να μπορούν να ωφελεθούν ως ιδιωτικές επηχειρήσεις απο τις επιδοτήσεις του ΕΟΜΜΕΧ. Να υσοτιρηχτούν οικονομικά οπά τα κονδύλια του παραβόλου που πληρώνουν οι μετανάστες για την άδεια παραμονής με όμοιο τρόπο που εφαρμόζει το Υπουργείο Τύπου για τις επαρχιακές ελληνικές εφημερίδες Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιούργησε ειδική γραμματεία στο Φόρουμ με επικεφαλή τον Αλβανό δημοσιογράφο, μέλος του Φόρουμ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αλβανικών Συλλόγων κ. Νουβρουζη με σκοπό να δημιοργήσει στενές σχέσεις με τους εκπροσώπους των εφημερίδων αυτών και να συντονίσει ενέργιες με σκοπό να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός σε συνεργασία πάντα μαζί τους. Η ανακοίνωση του ΕΦΜ έχει ως εξής:

Πρόταση του ΕΦΜ
προς τους εκπροσώπους του Μετανστευτικού Τύπου

Στα πλαισια των προσπάθειων του ΕΦΜ να συμβάλλει στην λύση των γνωστών πολλών προβλημάτων των μεταναστών όπως είναι τώρα η κατάσταση σήμερα, έχει θέσει επανηλλημένα το θέμα της πληροφόρησης των μεταναστών ως ένα απο τα κύρια προβλήματα που εμποδίζουν την διαδικασία νομιμοποιήσης και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών γενικότερα. Σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα το ΕΦΜ δημιούργησε την Γραμματεία του μεταναστευτικού τύπου με επικεφαλή τον έκπρόσωπο της ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων, μέλος το ΕΦΜ και δημοσιογράφο κ. Νουβρούζη. Καθήκοντα της Γραμματείας είναι:

- να καλέσει των ιδιοκτητών όλων των εφημερίδων των μεταναστών με σκοπό να ιδρυθεί συμβούλιο απο εκπροσώπους των εφημερίδων αυτών. Το συμβούλιο καλείται να πραγματοποιήει σειρά ενεργιών των οποίων είναι:

1) να καταγράψει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τους.
2) να δημιοργήσει βάση δεδομένων (λίστα) για όλα τα έντυπα που εκδίδουν οι μετανάστες ή έλληνες και έχουν αντικείμενο τα θέματα των μεταναστών.
3) να συνεδιάσει τακτικά στους επόμενους μήνες με σκοπό να ορίσει πρόγραμμα δράσης που στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου σε συνεργασία πάντα με το ΕΦΜ.
4) να δημιοργήσει στενές και σταθρές σχέσεις με θεσμούς, υπηρεσίες, και φορείς που έχουν σχέση με τους μεταναστές και την μεταναστεύση στην Ελλάδα και Ευρώπη.
5) να διοργανώνει συνέδρια, ημερίδες σχετικά με το ρόλο των εφημερίδων αυτών στην ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Ήδη το ΕΦΜ έχει αποφασίσει να υποστηρίξει το κλάδο με σειρά προτάσεων που έχει ήδη θέσει ως αιτήματα στο υποργείο Εσωτερικών και σ’ άλλους φορείς όπως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα αιτήματα είναι:

  • να έξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης των μεταναστών στην πληροφορία.
  • να αναγνωριστούν οι μετανάστες μεταναστριες δημοσιογράφοι των όπως οι συνάδελφοί τους οι Έλληνες ώστε να μπορούν και κάνουν την δουλειά τους (πχ. Να συναντήσουν τους επεύθυνους στις διάφορες υπηρεσίες) με σκοπό την έγκηρη και σωστή πληροφόρηση.
  • Να οργανωνονται σεμινάρια με φορείς όπως το ΑΘΕ, με σκοπό να καλυτερέψει η ποιότητα της δουλειάς των αλλοδαπών δημοσιογράφων που εργάζονται στις εφημερίδες αυτές. Τέταια προγράμματα μπορούν να οργανώνοται στα πλαίσια την πολιτικής της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
  • Να διευκολυνθεί η διαδικασία ώστε να μπορούν να ωφελεθούν ως ιδιωτικές επηχειρήσεις απο τις επιδοτήσεις του ΕΟΜΜΕΧ.
  • Να υσοτιρηχτούν οικονομικά οπά τα κονδύλια του παραβόλου που πληρώνουν οι μετανάστες για την άδεια παραμονής με όμοιο τρόπο που εφαρμόζει το Υπουργείο Τύπου για τις επαρχιακές ελληνικές εφημερίδες.

Τα αιτήματα αυτά και πιθανόν άλλα που μπορεί να προταθούν στην συνέχεια χρειάζεται να κοινοπηθούν αλλά και να ξεκινήσει συνεχή και οργανωμένο διάλογο με διάφορους φορείς στη χώρα με σκοπό να πραγματοποιηθούν.
Η Γραμματεία Μεταναστευτικού τύπου του ΕΦΜ είναι έτοιμοη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και δημοσιογράφους των εφημερίδων αυτών με σκοπό να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας με τελικό σκοπό να ενημερωθεί ο μετανάστης σωστά και έγκηρα.

Το ΕΦΜ έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής λίστα με 26 εφημερίδων που εκδίδονται στην Αθήνα και απευθύνονται αποκλειστικά στους μετανάστες. Ο αριθμός αυτός εκφράζει την απόλυτη ανάγκη των μεταναστών στην πληροφόρηση αφ’ ενος και αφ’ τέρου την ραγδαία ανάπτυξης του. Παρ’ όλο που το ΕΦΜ πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των μέσων αυτών είναι μεγαλύτερος (εκδίδονται και άλλες εφημερίδες στην επαρχεία) αλλά είναι πεπισμένο ότι ο ρόλος του κλάδο είναι καθοριστικής σημασίας για τους μετανάστες. Το γεγονός αυτό επιβάλει στο ΕΦΜ να ασχοληθεί έντονα με τον τομέα αυτό.

Ευχόμαστε η ενέργιες μας να βοηθήσουν Ευχαριτούμε.
16/4/2005

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ