Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Το κείμενο του ΦΜΘ προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το κείμενο του ΦΜΘ προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΑΠΟ : ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ : ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,   κ. ΤΣΙΟΤΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ:
1. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ     ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
2. ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
3. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Είναι γεγονός ότι και με τους προηγούμενους νόμους «νομιμοποίησης» μας, οι άδειες παραμονής που παίρναμε στα χέρια μας ήταν ληγμένες με αποτέλεσμα να είμαστε συνέχεια σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας και περιορισμένων δικαιωμάτων. Με τον νόμο 3386/05 αναμέναμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση αλλά δεν ήταν έτσι.
Τον Απρίλιο του 2006 – 5 μήνες μετά τις πρώτες καταθέσεις - αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι οι άδειες παραμονής δεν εκδίδονται. Στο μεταξύ αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με την διαδικασία, οι υπάλληλοι στους δήμους δεν ήταν καλά ενημερωμένοι, σε εμάς έφταναν συγκεχυμένες πληροφορίες και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς χρειάζεται κάθε φορά.
Τον Οκτώβριο του 2006 συνειδητοποιήσαμε ότι οι πλειοψηφία μας δεν θα πάρει την άδεια παραμονής σε ισχύ (το αυτοκόλλητο στο διαβατήριο). Για αυτό αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, πράγμα το οποίο κάναμε με την διαμαρτυρία μας έξω από τα γραφεία της ΠΚΜ στις 06.12.06 με την στήριξη της Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, ΕΔΟΘ, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης.

Η μη έκδοση των αδειών παραμονής προκαλεί μεγάλα και αλυσιδωτά προβλήματα σε εμάς – αισθανόμαστε μια ιδιότυπη ομηρία, η οποία αντί για αλυσίδες έχει χαρτιά - αλλά και στην ομαλή λειτουργία των Ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών αφού δέχονται σωρεία ερωτήσεων, αιτήσεων επίσπευσης κτλ. Συνοπτικά και χωρίς να τα αναφέρουμε όλα :
• δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στις χώρες μας για να δούμε τις οικογένειες μας, ακόμα και σε σοβαρές περιπτώσεις θανάτου συγγενών.
• δεν μπορούμε να κάνουμε έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία διότι απαιτείται άδεια διαμονής.
• Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβολαιογραφικές πράξεις
• δεν μπορούμε να κάνουνε οικογενειακή συνένωση με την οικογένεια μας διότι προαπαιτούμενο είναι να έχουμε άδεια διαμονής σε ισχύ (και όχι βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών),
• ελεγχόμαστε συνεχώς από την αστυνομία η οποία μπορεί άνετα να μας κάνει μια «βόλτα» στο τμήμα στην περιοχή Θέρμης, να μας κρατήσει μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν έχουμε λάβει απόφαση μη έκδοσης άδειας παραμονής.
• οι μετανάστριες/τες γινόμαστε παράνομοι στην χώρα, αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα με τις αρχές, όταν είμαστε κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής η οποία δεν έχει απαντηθεί επί μακρόν (πολλά Κ.Ε.Π αρνούνται να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής, πολλοί δήμοι αρνούνται να τελέσουν γάμους κλπ).
• το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής μόλις πρόσφατα (στις Αλβανικές δημοτικές εκλογές) αρνήθηκε την επανείσοδο σε κατόχους βεβαίωσης ανανέωσης επειδή δεν είχαν το «αυτοκόλλητο» στο διαβατήριο, το οποίο δεν υπήρχε επειδή η απόφαση από την ΠΚΜ εκδόθηκε μετά από ένα χρόνο και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν δίνετε «αυτοκόλλητο» στο διαβατήριο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά αλλά επικεντρωνόμαστε στα παρακάτω:
1. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι άδειες παραμονής όταν πρόκειται για ανανέωση;
2. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι άδειες παραμονής όταν πρόκειται για πρώτη άδεια;
3. Στατιστικά στοιχεία
Αριθμός αιτήσεων για ανανέωση
Αριθμός αιτήσεων για πρώτη άδεια
Ποσοστά διεκπεραίωσης μέσα σε 3 μήνες από την κατάθεση, 1 χρόνο από την κατάθεση.
4. Μας είπατε για πλαστά δικαιολογητικά. Τι περιπτώσεις έχετε; Πλαστή βίζα; Πλαστά ένσημα;
5. Τι προσωπικό θεωρείτε ότι πρέπει να έχει το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας ώστε να διεκπεραιώνονται σε ένα μήνα οι ανανεώσεις και σε δύο μήνες όταν πρόκειται για πρώτη κατάθεση
6. Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδετε αρνητικές αποφάσεις για λόγους δημόσιας ασφάλειας; Ποιος θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια σύμφωνα με την ΠΚΜ;

2. Αναφερόμαστε στους μικροπωλητές ως μια ειδική κατηγορία η οποία βρέθηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα χωρίς άδεια μικροπωλητή και χωρίς δικαίωμα για ασφάλιση και συνεπώς για άδεια διαμονής.
Με νόμο του 2005 η κυβέρνηση αφαίρεσε το δικαίωμα να λάβουν άδεια μικροπωλητή οι μη έχοντες την Ελληνική υπηκοότητα ή την ιδιότητα του ομογενούς. Αρκετοί μετανάστες οι οποίοι νομίμως ασκούσαν το επάγγελμα αυτό ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς άδεια μικροπωλητή και χωρίς δυνατότητα να ασφαλιστούν και να ανανεώσουν νόμιμα την άδεια παραμονής. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες σε αυτών τον τομέα αλλά οι κυβέρνηση εμμένει στην θέση της, αν και υπάρχει μια ελπίδα να γίνει τροποποίηση του νόμου. Με την τελευταία τροποποίηση την άδεια μικροπωλητή θα την δικαιούνται και οι «επί μακρόν διαμένοντες», αλλά αυτή η περίπτωση δεν αφορά τον μέσο μετανάστη.
Για αυτές τις περιπτώσεις - των μικροπωλητών - ζητάμε να επικοινωνήσετε με το υπουργείο εσωτερικών ώστε να βγει μια εγκύκλιος οι οποία να διευκρινίσει ότι «δεν θα ζητούνται ασφαλιστικές εισφορές (ένσημα) για όσους είχαν οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν άδεια μικροπωλητή για το διάστημα από 01.01.05 μέχρι 30.09.07». Το θέμα αφορά μερικές δεκάδες μετανάστες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, κυρίως από χώρες της Αφρικής.

3. Οι μετανάστες αποτελούμε μια κοινωνική ομάδα η οποία βρίσκεται αποκλεισμένη από πολλά βασικά δικαιώματα. Η ένταξη μας στην τοπική κοινωνία γίνεται με δυσκολίες και πολλές από αυτές οφείλονται στην πολιτική του κράτους για την εφαρμογή της οποίας στην περιοχή είναι αρμόδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απευθυνόμαστε στον Γενικό Γραμματέα της ΠΚΜ, όχι μόνο για να μάθουμε γιατί δεν εκδίδονται εγκαίρως οι άδειες παραμονής κτλ, αλλά και για να συζητήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν και θα μας απασχολούν στο άμεσο μέλλον.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε όπως :
Απαντήσετε στα ερωτήματα τα οποία σας θέσαμε.
Ορίσετε μια συνάντηση μαζί μας στο άμεσα προσεχές διάστημα.

Είμαστε ανοιχτοί σε δικές σας προτάσεις. Η συνάντηση, εφόσον είναι εφικτό θα μπορούσε να είναι και με κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ΓΣΕΕ, ΕΔΟΘ, δήμοι και άλλοι.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο που θα αφιερώσετε.


ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ 51 –
emfoth@gmail.com


Αρμόδιος για επικοινωνία με το ΦΜΘ: Οικονόμη Ηλία – 6973 383289

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ