Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι φοιτητές παιδιά μεταναστών ή φοιτητές από χώρες με μεταναστευτικό πληθυσμό στην Ελλάδα, αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα ή οποία έχει περισσότερα προβλήματα πέρα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία και ειδικότερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Μερικά από αυτά είναι :

• Διαρκές καθεστώς ημιπαρανομίας. Οι άδειες παραμονής δεν εκδίδονται σε λογικά χρονικά πλαίσια με τα γνωστά αποτελέσματα (περιορισμένες και δύσκολες μετακινήσεις προς τη χώρα καταγωγής, προσαγωγή στα αστυνομικά τμήματα μέχρι να διαπιστωθεί η ισχύς της βεβαίωσης, δυσκολίες στην μίσθωση κατοικίας, στις συναλλαγές με το δημόσιο, τράπεζες κτλ).

• Από παλαιότερα έτη, και μέχρι σήμερα αρκετοί φοιτητές, παιδιά μεταναστών ή άτομα που έχουν βρεθεί στη Ελλάδα σε μικρή ηλικία, αναγκάστηκαν να κάνουν αιτήσεις άδειας παραμονής ως εργαζόμενοι διότι δεν υπήρχε δυνατότητα νομιμοποίησης ως φοιτητές. Έτσι είναι αναγκασμένοι είτε να δουλεύουν για να ασφαλίζονται (απαραίτητο για να εκδοθεί άδεια παραμονής εργαζόμενου) είτε να πληρώνουν οι ίδιοι τα ένσημα.

• Στις φοιτητικές εστίες είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν γύρω στα 60€ το μήνα για τις ούτος οι άλλος άσχημες συνθήκες των εστιών.

• Όσοι κάνουν αιτήσεις άδειας παραμονής ως φοιτητές πρέπει να δείξουν ότι έχουν επαρκές εισόδημα, υπόλοιπο στην τράπεζα το οποίο δεν το έχουν ούτε έλληνες εργαζόμενοι όχι έλληνες φοιτητές.

• Οι φοιτητές, παιδιά μεταναστών, που έχουν φοιτήσει στα ελληνικά σχολεία, έχουν ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, αγνοούν σχεδόν τη γλώσσα της χώρας καταγωγής και οι καθημερινές σχέσεις είναι πλήρως προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα.Παρόλα αυτά το κράτος με την υπάρχουσα νομοθεσία τους αντιμετωπίζει ως «προσωρινούς».

Πέρα από την σκληρή μεταναστευτική πολιτική, ανύπαρκτη νομιμοποίηση στην πράξη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ένα μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και τα παιδιά τους στην Ελλάδα, οφείλεται στη αδράνεια των ίδιων των μεταναστών. (Οι σημαντικότεροι λόγοι για αυτή την αδράνεια είναι η ανασφάλεια, ο φόβος για απέλαση, ποινικές διώξεις αλλά και η έλλειψη ΄΄κινηματικής κουλτούρα΄΄ από την χώρα προέλευσης.)

Οι εμπειρία από τα κινήματα άλλων χωρών και ειδικά της Ελλάδας, δείχνει ότι για να διεκδικήσεις κάτι πρέπει να παλέψεις για αυτό, πρέπει να κατέβεις στο δρόμο. Επίσης η εμπειρία δείχνει ότι οι φοιτητές είναι πρωτοπόροι στην ανατροπή νόμων και καθεστώτων.

Είναι απολύτως αναγκαία και έχει καθυστερήσει μάλιστα οι αυτοργάνωση των φοιτητών από χώρες με μεταναστευτικό πληθυσμό είτε συνολικά, είτε ως κοινότητα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Οι μετανάστες φοιτητές μπορούν να αποτελούν την κινητήρια άμαξα του μεταναστευτικού κινήματος και να βοηθήσουν την οργάνωση των μεταναστών γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε σε συζήτηση την Τρίτη 11.12.07 στις 17.00 στη Νομική Σχολή ΑΠΘ όλους τους φοιτητές που είτε είναι μετανάστες, είτε οι γονείς τους ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται εδώ 25 χρόνια είτε δυο μήνες.

Ζητήστε να γραφτείτε στο mail-list του φόρουμ μεταναστών στο emfoth@gmail.com για να λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με τη συζήτηση και άλλες δράσεις.

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ