Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου, Ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

Με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου, Ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Για εμάς τους Έλληνες, που επί δεκαετίες ολόκληρες έχουμε στείλει κύματα μεταναστών σε άλλες χώρες, ήδη από τον 19ο αιώνα και μετά, είναι, εκτός από διεθνής μας υποχρέωση, και υπόθεση τιμής και συλλογικής μνήμης να σεβόμαστε τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας. Οφείλουμε να αποδεικνύουμε διαρκώς την ευαισθησία μας και να μην ξεχνάμε ποτέ όλα όσα έχουμε υποστεί οι ίδιοι παλαιότερα, ως μετανάστες σε άλλες χώρες.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα προέλευσης μεταναστών σε χώρα υποδοχής μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν πλέον και την κύρια πηγή αύξησης του πληθυσμού της. Οφείλουμε συνεπώς να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους άλλους αλλά και απέναντι στους εαυτούς μας. Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τους μετανάστες και πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι κανένας Έλληνας δεν βλάπτεται από την παρουσία τους. Το αντίθετο συμβαίνει. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες ζούν και εργάζονται στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Περιοχές ολόκληρες που μαράζωναν ξαναζωντάνεψαν χάρη στην παρουσία των μεταναστών, η παρουσία των οποίων έχει πολλές θετικές διαστάσεις, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές. Και αναφέρω χαρακτηριστικά το ασφαλιστικό μας σύστημα στην αντοχή του οποίου οι μετανάστες έχουν εξαιρετικά καίρια συνεισφορά.

Αναγνωρίζω ότι δεν κάναμε όλα όσα έπρεπε, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς η τόσο μαζική εισροή μεταναστών απαιτούσε τη λήψη μέτρων για τη νομιμοποίηση και την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία. Δυστυχώς άργησε να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι η μεταναστευτική πολιτική και η μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς, με τους οποίους ούτως ή άλλως συμβιώνουμε, δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, τις προοπτικές της, τη συνοχή της, την ανθρωπιά της, τον πολιτισμό της.

Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία είναι όχι μόνο εφικτά αλλά και επιβεβλημένα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόσμος. Είναι μέτρα που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και υπό την έννοια αυτή αφορούν όχι μόνο τους μετανάστες αλλά όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η αξιοπρεπής μεταχείριση και η κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι όχι μόνο ηθική και θεσμική υποχρέωση αλλά και σημαντικό όφελος για όλη την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ