Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Η εικόνα του -άλλου-

Η εικόνα του -άλλου-

Η παρέμβαση του Εκπροσώπου του Ελλνικού Φόρουμ Μεταναστών κ. Καγιού Λιγκοπόρα - KAYU LIGOPORA στην ημερίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2 Φλεβάρη 2008 στα πλαίσια του Money Show

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Τα προβλήματα των μεταναστών συγκεντρώνονται σε δύο βασικoύς άξονες:
1. Έλλειψη σωστής ενημέρωσης.
2. Συσσωρευμένα εμπόδια.
Στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης υπάρχουν δύο πλευρές, πλευρά των μεταναστών και πλευρά των ελλήνων.

Εμείς οι μετανάστες δεν έχουμε μια επίσημη πηγή απ’ την οποία θα μπορούσαμε να μάθουμε όλα όσα μας αφορούν. Πολλές φορές ανταλλάσουμε μεταξύ μας αβάσημες πληροφορίες που μας οδηγούν στην εκμετάλλευση. Όπως έγινε πρόσφατα με το τελευταίο πρόγραμμα νομιμοποίησης που πλήρωσαν οι μετανάστες 150 ευρώ νομίζοντας πως γίνεται νομιμοποίηση.

Απ’ τη πλευρά των ελλήνων, αν αφήσουμε στην άκρη αυτούς τους διακεκριμένους που ασχολούνται με τα θέματα των μεταναστών, οι άλλοι δεν έχουν την πραγματική οικόνα για το τι ακριβώς αντιμετωπίζει ο μετανάστης.

Εδώ φαίνεται κατα πόσο είναι αναγκάιο αυτή η εκδήλωση που δόθηκε ευκαιρία σέ μας οι μετανάστες να εκφράσουμε τα προβλήματά μας όπως τα βιώνουμε εμείς. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου για αυτή την προτοβουλία.

Η σημερινή κατάσταση των μεταναστών είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων με κυρίαρχο παράγοντα "τα συσσωρευμένα εμπόδια τα οποία δημιουργούνται απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα εμπόδια αυτά δυστυχώς οδηγούν τους μετανάστες στην απόγνωση και αδιαφορία συνάμα.

Όταν οι μετανάστες αναφέρουν αυτά τα εμπόδια θεωρούνται ως αχάριστοι. Μας κατηγορούν άδικα πως ζητάμε πολλά και δεν δίχνουμε την κατανόηση στις προσπάθιες που γίνονται για την βελτίωση των συνθηκών επιβίωσής μας.

Οφείλω σ’αυτό το βήμα που βρίσκομαι να σας επιβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που ζεί στην Ελλάδα αναγνωρίζει και σέβεται τις προσπάθιες που γίνονται. Εμείς γνωρίζουμε πως τα προβλήματά μας δεν μπορούν να λυθούν όλα σε μια μέρα ΑΛΛΑ πιστέυουμε με ατράνταχτη πεποίθηση πως ορισμένα απ’τα προβλήματά μας για λόγους που δεν είμαστε στη θέση να τους γνωρίζουμε αντί να λύνονται, γίνονται πολύ περίπλοκα μέρα με τη μέρα.

Θα σας αναφέρω συγκεκριμένα μόνο δύο.

1. Σ’ αυτή τη χρονιά του 2008, υπάρχουν τουλάχιστον 100,000 μετανάστες στην Αθήνα μόνο (δεν αναφέρω όλη την Ελλάδα), οι οποίοι δικαιούνται για άδεια μακράν διαμένοντες. Για να πάρει ο μετανάστης αυτή την άδεια πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίσει μια βεβαίωση που να αποδυκνύει πως όντως είχε την πρώτη άδεια παραμονής πριν 10 χρόνια. Η βεβαώση αυτή χορηγείται μόνο και μόνο απ’ το ΟΑΕΔ που βρίσκεται στο ΡΕΝΤΗ, όπου δυστυχώς εξηπηρετούνται ΜΟΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑ μετανάστες την μέρα! Δηλαδή με απλή μαθηματική, ο δικαιούχος μετανάστης πρέπει να έχει υπομονή και αντοχή για να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια πριν πάρει τη βεβάωση!

2. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στν Ελλάδα ή ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία πολλές φορές στερούνται βασικά δικαιώματά τους μόνο και μόνο επειδή δεν έχουνε το απαραίτητο έγγραφο που λέγεται ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ.!! Για παράδειγμα μια απλή εγγραφή σε ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο δεν δίνει αυτόματα το δικαίωμα στο παιδί να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της χώρας. Για να συμμετέχει αυτό το παιδί πρέπει να βγάλει «ΔΕΛΤΙΟ» για το οποίο πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ, το οποίο δίνεται αποκλιστικά στους έλληνες και όχι στα παιδιά των μεταναστών, έστω κ’αν είναι γεννημένα στην Ελλάδα.
Παρ’όλα αυτά το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ συνεχίζεται να απαιτείται απο κάθε παιδί μετανάστη, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να νιώθουν ως απομωνομένα ως δεύτερη κατηγορια.

Η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία για να υλοποιηθεί χρειάζεται και την υποστήριξη απο τους ντόποιους. Αυτή η υποστήριξη – κατά τη γνώμη μου – δεν μπορεί να είναι απετελεσματική αν οι ντόποιοι δεν ενημερώνωνται απ’τους ίδιους τους μετανάστες.

Τελειώνω λέγοντας 1. Τα παιδιά μας να μην χάνουν τα δικαόματά τους λόγω ΠΙΣΤΟΠΙΟΙΤΙΚΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 2. Οι αρμόδιοι να επισκεπτούν τον ΟΑΕΔ Ρέντη.

Καγιού Λιγκοπόρα - KAYU LIGOPORA
Γενικός Γραμματέας της Τανζανικής κοινότητας Ελλάδας
Μέλος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Μέλος Ενωσης
Αφρικανικών Κοινοτήτων Ελλάδας

Email: kaygreko@yahoo.com
Τηλ 6945347085
Για το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου 02/02/2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ