Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

Αρχές 2008 και με λύπη παρατηρούμε ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι ο κύριος στόχος ρατσιστικών επιθέσεων. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών πιστεύει ότι η καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων ξεκινάει από τα προβλήματα νομιμοποίησης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα κοινωνικής ένταξης και φτάνει μέχρι ακραία επεισόδια οργανωμένης ρατσιστικής βίας προς ομάδες μεταναστών.

Έκδηλες διακρίσεις υπάρχουν στον εκπαιδευτικό και εργασιακό χώρο, στην ανεύρεση στέγης, στην αναγνώριση τίτλων σπουδών, ύπαρξης χώρων λατρείας και ουσιαστικής ανεξιθρησκείας κα.

Παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, νιώθουν Έλληνες, αλλά ζουν μέχρι τα 18 τους με ένα πιστοποιητικό γέννησης και μετά κινδυνεύουν με απέλαση σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν. Τα πολιτικά κόμματα εμφανίζονται εγκλωβισμένα, χωρίς σαφή πολιτική θέση και τα ΜΜΕ συντελούν σε μία διαστρεβλωμένη εικόνα των μεταναστών. Ως αποτέλεσμα η ομαλή και ισότιμη επαφή και συνεργασία μεταξύ μεταναστών και Ελλήνων είναι σχεδόν μηδαμινή. Την ευθύνη για την αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν καταγγελίας το κράτος την αποποιείται μεταθέτοντας την στις ΜΚΟ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το θέμα χρησιμοποιείται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Για το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οι μεταναστευτικές κοινότητες ψήφισαν επίσημα προτάσεις στο προπαρασκευαστικό συνέδριο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών στο τριήμερο συνέδριο του ΚΕΚ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: «Μετανάστευση και Συνδικάτα». Οι θέσεις αφορούν στην συμπλήρωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (ν.3304/2005) και είναι:

1. νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και απλούστευση της διαδικασίας απόκτησης άδειας διαμονής

2. επέκταση δημιουργίας ανεξάρτητων φορέων για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
3. δυνατότητα άμεσης προσφυγής των φορέων στα δικαστήρια για θέματα που αφορούν προστατευόμενούς τους.

4. επέκταση των νόμων για την ρητή άρση των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα.

5. οι ΜΚΟ να περιλάβουν στο καταστατικό τους και τις δράσεις τους τη δυνατότητα προάσπισης περιπτώσεων μεταναστών που υφίστανται διακρίσεις και ρατσισμό με ταυτόχρονη καταγραφή των καταγγελιών τους. Οι καταγγελίες να αποστέλλονται στη συνέχεια σε αρμόδια όργανα και να δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ.

Η ουσιαστική, καθημερινή και ισότιμη επαφή των μεταναστών και της Ελληνικής κοινωνίας θα περιορίσει το φόβο και θα αμβλύνει τη δημιουργία στερεοτύπων. Η ενημέρωση των μεταναστών για το υφιστάμενο πλαίσιο και τα δικαιώματα τους αποτελεί πρωταρχικό καθήκον τόσο της κοινωνίας όσο και των ίδιων των μεταναστών. Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα των μεταναστών για τη συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο. Η συνεχής και συστηματική χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι τέλος βασική ώστε να μπορέσουν να βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών στην προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8216611

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ