Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Η Μανωλάδα είναι...ο κανόνας

Η Μανωλάδα είναι...ο κανόνας

Ο συντονιστής του Ελληνικού Forum Μεταναστών εξηγεί πού κατά τη γνώμη του στηρίζεται η συντήρηση του καθεστώτος της μαύρης εργασίας

Η αγορά εργασίας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους μετανάστες και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως το κεντρικό στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Ισως να είναι και η βάση του προβλήματος.
Η αδυναμία του κράτους να ελέγχει καλά την αγορά εργασίας μας οδήγησε σε φαινόμενα όπως η Μανωλάδα, αλλά και περιπτώσεις μεταναστών που αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και ως οικιακοί βοηθοί σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να ψάξουν χαρτιά για την παραμονή τους ή την ιθαγένειά τους. Ερχονται για εργασία. Ο καθένας γνωρίζει ότι είτε έχει χαρτιά είτε δεν έχει, εργασία θα βρει, οπότε αυτό είναι και το πρώτο του μέλημα. Αλλωστε μόνο αν έχει εργασία, δηλαδή ένσημα, θα μπορέσει να αποκτήσει και χαρτιά και να είναι νόμιμος στη χώρα. Η άδεια παραμονής που αφορά στους μετανάστες βασίζεται στο ένσημο.
Εχεις ένσημα, έχεις άδεια, δεν έχεις ένσημα, δεν έχεις άδεια. Ηταν αίτημα δικό μας να ελέγχονται οι εργοδότες. Υπάρχουν κυρώσεις αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται.
Αυτός ήταν και ο λόγος που επέτρεψε τη δημιουργία της Μανωλάδας και πολλών άλλων μανωλάδων. Το φαινόμενο είναι ευρύτερο. Αφορά και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων ακόμα και από ευρωπαϊκές χώρες...
Μία Βουλγάρα πριν κάποια χρόνια στην Κρήτη μου είχε πει τη μέρα που την είδα -ήταν Κυριακή- ότι είχε να βγει 7 μήνες από το σπίτι όπου δούλευε ως οικιακή βοηθός, και εκείνη τη μέρα που βγήκε ήταν μόνο για 8 ώρες. Η εκμετάλλευση υπάρχει και η κατάσταση διαιωνίζεται επειδή εκλείπει η οργάνωση. Ο μετανάστης ξεκινάει με χαμηλά δικαιώματα. Το πρόβλημα υφίσταται ακόμα και για τους νόμιμους μετανάστες. Τα χρήματα που παίρνουν είναι κατά 30% λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται οι ίδιοι να πληρώνουν τα ένσημά τους.
Ο εργοδότης δυστυχώς λόγω της ατιμωρησίας αυθαιρετεί.
Το κράτος έχει αυτήν την αντίφαση. Χρειάζονται ένσημα για την άδεια παραμονής. Αν δεν κολλάει ένσημα ο εργοδότης, μπορεί κάποιος να πάει στην επιθεώρηση εργασίας... Κανείς δεν πάει και έτσι ενθαρρύνεται η μαύρη εργασία. Ο νόμιμος μετανάστης δέχεται οτιδήποτε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.
Στις μεγάλες εταιρείες δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στις μικρομεσαίες και στις οικογενειακές παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα. Είναι ανεξέλεγκτη η αγορά εργασίας.
Η «Μανωλάδα» είναι ο κανόνας.
Δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο μετανάστης είτε νόμιμος είναι είτε παράνομος. Οι επιλογές είναι δύο: είτε άνεργος και παράνομος είτε αποδέχεσαι αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.
Οι επιλογές είναι δύο: είτε άνεργος και παράνομος είτε αποδέχεσαι αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο
Ο Αχμέντ Μοαβία είναι συντονιστής του ελληνικού Forum Μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ