Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Νιώθουμε δικαιωμένοι. Μακάρι να μπορούσαμε να τους ψηφίσουμε…

Νιώθουμε δικαιωμένοι. Μακάρι να μπορούσαμε να τους ψηφίσουμε…

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών - ΕΦΜ, σχετικά με τις Εκλογές του Μαΐου 2019:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2019

Νιώθουμε δικαιωμένοι. Μακάρι να μπορούσαμε να τους ψηφίσουμε…

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εδώ και δεκαετίες, παλεύουν να φτιάξουν την ζωή τους στην Ελλάδα. Ο μετανάστης δουλεύει, πληρώνει την εφορία του, τα δημοτικά τέλη, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα παράβολα των αδειών διαμονής κάθε 3 ή 5 ή 10 χρόνια. Φτιάχνει οικογένεια, μεγαλώνει τα παιδιά του, δημιουργεί υγιείς επιχειρήσεις, πολιτισμό, συλλογικότητες, προσλαμβάνει κόσμο, συνεργάζεται με κόσμο, καταναλώνει, χτίζει, έχει ενεργή συμμετοχή σε όλα τα κοινά, εκτός… από τις εκλογές.

Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, βάσει του συντάγματος, δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν -πόσο μάλλον να «κατέβουν» ως υποψήφιες-υποψήφιοι, σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία που διεξάγεται στην χώρα μας. Ούτε καν στις δημοτικές εκλογές, που μας επηρεάζουν άμεσα. Και δεν έχουν δικαίωμα διότι εκκρεμεί ή δεν αρκούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες προϋποθέσεις για την ελληνική ιθαγένεια.

Το προνόμιο της ψήφου, που είναι πρωταρχικό δικαίωμα των πολιτών μιας δημοκρατίας, δίνεται στους μετανάστες ως δώρο, εάν και εφόσον “ανέβουν” τον Γολγοθά της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, και επιβιώσουν την γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα της διαδικασίας αλλά και τον ρατσισμό που την συνοδεύει.

Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος κυλά. Σήμερα, εν έτει 2019, μετα απο τόσες αλλαγές στο νόμο, οι οποίες εφαρμόζονται δύσκολα, μόνο λίγες χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Δίνεται λοιπόν, για πρώτη φορά, η ευκαιρία, σε αυτή τη μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, αλλά και πρώτης γενιάς μεταναστών που κατάφεραν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, να ψηφίσουν ή και να «κατέβουν» στις εκλογές. Επιτέλους, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ισότιμα να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα συμμετοχής της δημοκρατίας -για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ως Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είμαστε περήφανοι και νιώθουμε δικαιωμένοι για τις υποψήφιες και τους υποψηφίους που «κατεβαίνουν» για πρώτη φορά στις εκλογές που έρχονται. Όσες και όσοι από εμάς μπορούμε, θα τους στηρίξουμε. Οι υπόλοιποι, που, δυστυχώς, είμαστε η πλειονότητα των μεταναστών, δεν μπορούμε να τους ψηφίσουμε. Αλλά  θεωρούμε ότι η ψήφος είναι δύναμη. Όσοι μπορούμε ας την «δώσουμε» και γι’ αυτούς που δεν την έχουν.

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (σωματείο 42 μεταναστευτικών κοινοτήτων)


 

Ενδεικτικά, διαβάστε παρακάτω ορισμένους* από τις υποψήφιες και τους υποψήφιους με μεταναστευτική καταγωγή των Ευρωεκλογών & των κεντρικών ψηφοδελτίων Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, σε Αθήνα και Πειραιά:

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Άχμετ Μουσταφά, ΚΚΕ

Μισέλ (Μιχάλης) Αμμάρι, Πράσινοι-Αλληλεγγύη

Γκέμη Έντα, ΚΙΝΑΛ

Κούνεβα Κωνσταντίνα, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μουχαμέντι Γιόνους, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μπάνι Στέλλα, ΛΑΕ

Πομάσκι Ιγκόρ, ΚΚΕ

Σαγιέντ Αχμάντ, Έλληνες ριζοσπάστες

Σλίμπι Άιμαν, Πράσινοι-Αλληλεγγύη

Μουσταφά Τσολάκ Αλή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Χρουμπ Γιόζεφ, ΚΙΝΑΛ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΘΗΝΑΣ και ΠΕΙΡΑΙΑ

Αλαμπάντλα Γιασίν, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Καμπά Λαμίν, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Αντιλιάν Κοτζάι, Ανοιχτή Πόλη

Γκρέις Μινέκε, Ανοιχτή Πόλη

Εμμανουέλα Ραπούση, Ανοιχτή Πόλη

Μάριαμ Σακίμπ, Αθήνα Ψηλά

Τζαγκίρ Χουσέιν, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Έμιας Τζάνι, Αθήνα είσαι εσύ

Ανδρέας Χότζα, Ανοιχτή Πόλη

Ντέντια Κρίστι, Πειραιάς για όλους

Κώστας (Σαϊμιρ) Στάθης - Πειραιάς για όλουςΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σκέρντι Αγκάλλιου, Δύναμη Ζωής - Ρ .Δούρου

Χάσαν Άχμετ, Δύναμη Ζωής - Ρ. Δούρου

Μαρία Καλαγκμπόρ - Τσιόμα, Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής - Γ. Σγουρός

Ραού Καρίμ, Δύναμη Ζωής - Ρ. Δούρου

 

* Τυχόν παραλείψεις προσώπων ή συνδυασμών, ας μας συγχωρεθούν, καθώς ως σωματείο, δεν έχουμε δημοσιογραφικό προσωπικό ή τον απαραίτητο χρόνο για να συγκεντρώσουμε τις υποψηφιότητες όλης της Ελλάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ